Велислав Захариев от Берковица с поредна победа в шахмата

Велислав Захариев от Берковица с поредна победа в шахмата Велислав Захариев, възпитаник на 1. ОУ "Никола Й. Вапцаров" - Берковица, завоюва вицешампионска титла на Държавното индивидуално училищно първенство в групата до 9-годишна възраст.
От 17 до 19 февруари в София се проведоха държавните индивидуални училищни първенства за 2023 г., които бяха най-мащабните за последните години. Участие взеха над 200 деца от над 20 клуба от страната.
Велислав започна под номер едно (от 38 състезатели) в стартовия списък при групата на 9-годишните, макар че е с година по-малък от повечето претенденти за купата. Малка грешка в 3-ти кръг доведе до тежка загуба срещу много силен противник, която го изпрати на 8. място във временното класиране.
Въпреки това Вели успя бързо да се стегне и показа характер като се върна в борбата за купата. Правейки 4 драматични победи в оставащите 4 партии се изравни по точки с шампиона, но остана втори, в резултат на загубата от личната среща помежду им. Поради голямата конкуренция, това беше едно от най-тежките държавни първенства, в които е участвал и при които първите 3-ма бяха определени буквално в последните минути на турнира.
Към момента Велислав заема 1-во място по ФИДЕ рейтинг по класически шахмат сред българчетата до 9 години и 25-о място сред връстниците си в света.
"Поздравления! Нашето момче е ВЕЛИкан в шахмата!", написаха от община Берковица. 
20.02.2023, 11:48 часа
629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha