Радев: Партиите гледат на армията ни като на донор за въоръжените сили на Украйна

Радев: Партиите гледат на армията ни като на донор за въоръжените сили на Украйна „Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага трябва да си даде своите оръжия“.
Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с годишния анализ на българската отбрана. По думите му дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие на въоръжените сили е едно от предизвикателствата.
„Тази мантра, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и превъоръжаването, е дълбоко несъстоятелна. На първо място – това, което е било възможно да се предостави като замяна, този прозорец вече е затворен. Дори да е било възможно, това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на Българската армия“, обясни Румен Радев.
„Всички хора, които настояват, че с концепцията „сливи за смет“ ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точни платформи бихме получили като замяна“, допълни той.
"Измина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата на сигурност. В тази усложнена среда, в която редица рискови прераснаха в брутални заплахи, в тазгодишния анализ се сблъскваме със същите проблеми, които бяха и в миналогодишния", каза още държавният глава.
Отново се отчита недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатовареност на личния състав, който по думите на Радев с цената на много усилия продължава да изпълнява своите задължения и да генерира нови способности.
Румен Радев поздрави Министерството на отбраната за това, че е успяло да направи така, че България да е първата страна от източния фланг, която сформира международна бойна група.
22.02.2023, 12:25 часа
419 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha