Сеизмолози изчислиха огромната вероятност трус от над 7 да срине Истанбул

Сеизмолози изчислиха огромната вероятност трус от над 7 да срине Истанбул След силните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер в Южна Турция на 6 февруари въпросът за отдавна предричания голям земен трус в района на Мраморно море, Северозападна Турция, отново набра актуалност и се превърна в тема на оживени дискусии в страната.
Вероятността земетресение с магнитуд над 7 степен да разлюлее този район до края на 30-те години на 21 век е около 64 процента, изчислява доц. Доган Калафат.
Според експерта, който говори пред турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, вероятността нараства още повече в следващите десетилетия, като до 50-те години на този век шансът за такъв трус се увеличава на 75 на сто, а до 90-те години - на 95 на сто.
Според проф. Джелял Шенгьор учените очакват в района Мармара земетресение от най-малко 7 степен, чиято продължителност може да бъде цели две минути. Едно земетресение там може да бъде дори с магнитуд 9 по Рихтер, твърди специалистът.
По думите на друг известен сеизмолог, проф. Наджи Гьорюр, има натрупване на енергия по протежение на 79-километров разлом от град Мармара Ереглиси до Принцовите острови, което крие риск от земетресение с магнитуд 7,2. Същевременно обаче съществува риск и за по-голямо земетресение в същия район с магнитуд 7,6.
Проф. Дженк Ялтърак подчерта, че в Мраморно море има четири разломни сегмента, които не са се разкъсвали между 240 и 510 години. По думите му най-рисковият сред тях, който сеизмолозите очакват да се разкъса, е по линията между Османгази и остров Имралъ, дълга 110 км. Този сегмент е с потенциал да произведе земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, казва той.
Проф. Окан Тюйсюз отбелязва, че на всеки 250 години в Мраморно море има голямо земетресение. Измерванията показват, че Северноанадолският разлом в Мраморно море се движи средно с 2 см на година. Районът Мармара е в очакване на земетресение от над 7 степен. Най-вероятно то ще се случи в точка между Силиври, Истанбул, и Принцовите острови, казва проф. Тюйсюз.
Според проф. Шюкрю Ерсой в Мармара е възможно да стане земетресение с магнитуд 7,7. Той посочва, че най-голямото земетресение в този район е било това от 1509 г., наречено "малък апокалипсис". Това земетресение е причинило огромни разрушения и жертви, казва той.
Проф. Ахмет Ерджан обаче смята, че би било "учудващо", ако в района стане голямо земетресение преди 2045 г.
25.02.2023, 11:45 часа
396 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha