КНСБ предлага четири стъпки срещу спекулата в цените

КНСБ предлага четири стъпки срещу спекулата в цените Четири конкретни стъпки, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики и спекулата в ценообразуването на основните продукти предлагат от КНСБ. В своя позиция от синдикалната организация изразяват готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка.
В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага четири стъпки. Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето”. Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, аргументират се от КНСБ.
Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това, считат те, ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.
КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.
Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката „качество-цена”. 
„Всички стоки, които влизат в категорията „малоценни блага”, трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика”, допълват от КНСБ.
От 16 февруари Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите започнаха масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна във връзка с качеството на храните и ценообразуването.
25.02.2023, 15:46 часа
596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha