Лекар: Не започвайте лечение на хремата с антибиотици

Лекар: Не започвайте лечение на хремата с антибиотици В повечето случаи хремата се предизвиква от някакъв инфекциозен агент – вируси или бактерии. Често започва като вирусна инфекция, след което се наслагва и бактериална инфекция. В детските колективи се въртят няколко вида микроорганизми, които децата си обменят активно помежду си. Контактът с тези микроорганизми не може да го спрем. Единственото решение е имунната система на детето да узрее. Това заяви д-р Станислав Йорданов, специалист „Уши, нос, гърло”.
При инфекциозните хреми секретът често е воднист. Нормално е след това секретът да се промени, да стане по-гъст, обясни медикът.
Той разказа, че извън България за наличие на хрема децата дори не ги връщат от детска градина. „Често те ходят сополиви и никому не прави впечатление това. Хремата може да направи някои усложнения, но тя е физиологичен период на детето и не може да бъде избегнат”, обясни д-р Йорданов.
Според него първата грешка, която наблюдава, е масовата употреба на антибиотици и антибиотични продукти за хрема. Когато има усложнения, може да се наложи употребата на антибиотика, каза медикът. Той препоръча за всяка една хрема трябва да опитваме неантибиотично лечение, за да се тренира имунната система. Когато започваме лечение с антибиотик, прекъсваме имунното дразнене. Децата, употребяващи антибиотик, са много по-болни, каза д-р Станислав Йорданов. "В България се използват прекалено много антибиотици", смята медикът и заяви, че все повече лекарите се сблъскват с антибиотична резистентност.
„Основният път към здравето е спорт, правилно хранене и сън”, допълни д-р Йорданов.
26.02.2023, 16:30 часа
787 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha