КНСБ: Жените у нас са засегнати повече от инфлацията

КНСБ: Жените у нас са засегнати повече от инфлацията "Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят на по-ниски средни доходи. Безработицата като цяло намалява и е в граници, които можем да кажем, че са приемливи. При жените у нас безработицата е около 3,7 процента, а при мъжете е 4 процента". Това каза президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров на националната конференция за Осми март - Международен ден на жената, на тема "Равнопоставеност между мъжете и жените и условия на труд - тенденции и предизвикателства". 
Конференцията се организира от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ, на която председател е докторът на икономическите науки Янка Такева. Тя е и председател на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ. 
"Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е много близко до една инфлация, която мислехме, че сме я забравили. Помним хиперинфлацията от 1997 г., но след това успокояването ставаше бавно. През 1998 г. инфлацията беше 18,7 процента, а сега сме малко над 15 процента за 2022 г.", каза Пламен Димитров. Той отбеляза, че цените ще почнат да намаляват, когато имаме дефлация. Затова през 2023 г. и през 2024 г. трябва да продължим да искаме доходите да продължат да се увеличават изпреварващо над тази инфлация, заяви президентът на КНСБ. 
Според него данните от декември 2022 г. за средните работни заплати у нас показват, че разликата между заплащането на мъже и жени е 15,5 процента. Дори и в образованието, което е силно феминизирано, разликата е малко под 9 процента и е пак в полза на мъжете. 2314 лева е заплатата не само в средното, но и във висшето образование, като разликата е от 200-220 лева между мъже и жени, но в полза на мъжете, обясни Пламен Димитров. 
Той подчерта, че за съжаление, по-голямата част от жените работят в ниско платените сектори и затова се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато достигнат до пенсия. 
"Разликата в заплащането между мъжете и жените в публичната дейност "За създаване и разпространение на информация" е 33 процента. 5300 лева получава мъжът, а 3600 лева получава жената в този сектор - това са данни от декември месец на националната статистика. Във финансите жените получават по-малко с 38 процента от мъжете", обяви президентът на КНСБ.
Стигайки до пенсия, 51 процента от жените пенсионери са изложени на риск от бедност и социално изключване спрямо 37 процента при мъжете, поради различията в пенсиите им. Жените получават средно с 20 процента по-ниска пенсия или това означава 131 лева от средните пенсии за 2021 г., но за 2022 г. тенденцията е същата, каза Пламен Димитров. 
07.03.2023, 14:20 часа
388 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha