Петима убити и 11 ранени при самоубийствен атентат в Сомалия

Петима убити и 11 ранени при самоубийствен атентат в Сомалия Най-малко петима души бяха убити и 11 ранени, включително местен губернатор, при самоубийствен атентат в Югозападна Сомалия, съобщи полицейски началник пред Франс прес.
Засега никой не е поел отговорност за атаката, но има предположения, че тя е дело на ислямистите от "Аш Шабаб", които са свързани с "Ал Каида" и които редовно извършват самоубийствени атаки в тази бедна и нестабилна страна в Африканския рог.
„Атентатор самоубиец е закарал превозно средство, натоварено с експлозиви, до къща за гости в град Бардера, където са били отседнали правителствени служители“, каза Хюсейн Адан, полицейски началник в града в област Гедо, намиращ се на 450 километра източно от столицата Могадишу. Сред въпросните служители са били губернаторът на областта Гедо Ахмед Буле Гаред и няколко военни командири, добави той.
„Експлозията унищожи по-голямата част от сградата и петима охранители бяха убити“, каза Адан, добавяйки, че още 11 души са ранени, включително губернаторът, без да дава повече подробности за състоянието им.
"Никога не сме чували толкова мощна експлозия, както тази сутрин, тя разтърси земята като земетресение", каза очевидецът Мохамуд Сани пред АФП.
Бунтовниците от "Аш Шабаб" се борят от 2007 г. срещу федералното правителство, подкрепяно от международната общност. Прогонени от основните градове на страната през 2011-2012 г., те са се укрепили здраво в обширни селскостопански райони.
Президентът Хасан Шейх Мохамуд, който се върна на власт през май 2022 г., обеща „тотална война“ срещу бунтовниците. "Аш Шабаб" обаче продължават да извършват кървави атаки като отмъщение, показвайки способността си да нанасят удари в сърцето на сомалийските градове и военни обекти.
На 29 октомври 2022 г. две коли бомби избухнаха в Могадишу, убивайки 121 души и ранявайки 333, най-смъртоносната атака от пет години в тази страна, засегната също от историческа суша, припомня АФП.
14.03.2023, 15:54 часа
218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha