Двойно са се увеличили болните от туберкулоза в Монтанско

Двойно са се увеличили болните от туберкулоза в Монтанско Двойно повече са новооткритите случаи на туберкулоза през 2022 в сравнение с предходната година, като техният брой е 32 спрямо 16, съобщи лекуващият лекар в тубдиспансера на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана д-р Цветан Петров. Високият ръст в заболеваемостта според него се дължи на пандемията от коронавирус, поради която хората се страхуваха от заразяване и отлагаха прегледите при лекар. Добрата новина е, че няма нито един починал през миналата година от туберкулозата, която продължава да е тежка болест, причинява трайна нетрудоспособност за дълъг период от време, понякога три и повече години, допълни д-р Петров.
Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата се провежда на всяко тримесечие в областната болница в Монтана, в изпълнение на националната програма за превенция и контрол на заболяването.
Всеки може да си направи безплатен профилактичен преглед, без направление от личен лекар, от 20-и до 24-и март, от 8 до 12 часа, в отделението по пулмология и фтизиатрия. Там ще му бъде направена анкета и проба манту, като според обективното състояние и споделеното от пациента, той ще се насочи за допълнителни изследвания и лечение. 
16.03.2023, 15:44 часа
842 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha