Мащабни измами с криптовалута: Хиляди от различни държави губят спестявания

Мащабни измами с криптовалута: Хиляди от различни държави губят спестявания Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot, съобщи Би Би Си.
Според експерти това може да е един от най-големите крипто скандали досега. Правоприлагащите органи предупреждават за нарастващ брой измами с дигиталните валути и препоръчват на инвеститорите да извършват сериозни проверки.
Жена от Румъния споделя, че е загубила стотици евро, когато е инвестирала в приложението. От компанията казали както на нея, така и на останалите потърпевши, че инвестициите им ще бъдат обработвани от програмата за изкуствен интелект, което гарантира висока възвръщаемост.
"Инвестирах в един бот за един месец. В приложението можеше да се види колко долара създава приложението - имаше графики, показващи как се развива инвестицията“, споделя жената пред британската медия.
"Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха техническа профилактика", казва тя.
В този момент за известно време тегленията от приложението са замразени. Хората започнали да питат какво се случва и защо не могат да теглят от парите си.
"Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха“, разказва румънката.
В Румъния десетки високопоставени личности, включително държавни служители и учени, са били убедени да инвестират чрез приложението, защото то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната.
Той казва, че самият е бил подведен да инвестира спестяванията си в приложението и е загубил парите си.
"Знаехме, че това може да е измама, но между нас и компанията имаше авторитетен учен. Мислехме, че не е нужно да проверяваме твърде много, не се съмнявахме“, казва жената.
Случилото се в Румъния не е изолиран случай.
Силвия Табуска, румънски експерт по организирана престъпност от Европейския център за правно образование и изследвания, започва да проучва iEarn Bot. Открива, че много хора в други държави също са загубили парите си в схемата. Това, което я изненадало най-много, бил мащабът на операцията.
"От това, което видяхме беше, че броят на инвеститорите е доста голям", казва тя.
"В Индонезия например iEarn Bot от твърдят, че са имали 800 000 клиенти. В началото приложението работи много добре. Когато имат достатъчно инвеститори и достатъчно пари, инвестирани в определена държава, те не позволяват повече да се тегли от тази държава - и отварят сметки в други", коментира Табуска.
На уебсайта си компанията не предоставя никаква информация за контакт. Би Би Си проверява историята на страницата ѝ във Facebook и установява, че до края на 2021 г. акаунтът е рекламирал продукти за отслабване. Той се управлява от Виетнам и Камбоджа.
"Начинът, по който работят хората в тази компания, прилича повече на схема на Понци отколкото на истински бизнес", казва г-жа Табуска.
От отдела за обслужване на клиенти на приложението казвали на инвеститорите, че за да изтеглят парите си, трябва да платят 30% такса.
"Някои хора доста отчаяно искаха да си върнат парите, затова платиха таксата - но все пак не можеха да ги изтеглят", казва г-жа Табуска.
18.03.2023, 12:27 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha