Меджидиев: България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19

Меджидиев: България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19 България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19. Затова страната ни настоява за прекратяване на договора с Pfizer или за драстично намаляване на количествата, а заплащането да става след доставка. Тази позиция е изразил здравният министър в Брюксел. Още 7 милиона дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас до средата на годината. И отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани.
Последната ваксина срещу COVID -19 д-р Миндов е поставил в края на миналото лято.
„И с това се приклюи, по-натам не сме имали нито желаещи, нито запитвания”, каза д-р Георги Миндов.
Той си обяснява липсата на интерес с отпадането на всички противоепидемични мерки, по-лекото протичане на боледуването и липсата на усложнения от вируса, който преди 3 години промени света.
„Въпросът е защо да се изхвърлят. За съжаление никой не е предвидил това производство година-две напред…няма как да се предвиди как ще се развие пандемията – дали ще завършим с 38 хиляди или със 138 хиляди починали”, каза д-р Миндов. 
По думите на д-р Мирослав Ненков наличните количества показват отговорността на управляващите. „Ако властите не бяха купили ваксини, щеше да има писъци до Бога, защо няма ваксини, както имаше такъв период, сега когато са останали ваксини, това не е сериозно. Властите се погрижиха, хората не се възползваха-това е проблемът! Не може да дадеш на сила”, каза д-р Ненков. 
Към бракуваните до момента около 2 милиона и половина дози, предстои да се добавят още 2 милиона и 800 хиляди тази година.  Според здравния министър Асен Меджидиев, договорът трябва да се прекрати или да се ревизира. „Ако се продължи този договор, който наричам безумен, трябва да получим още 7 млн., освен че трябва да плащаме, трябва и за бракуването им да плащаме”, каза д-р Меджидиев.  
18.03.2023, 15:59 часа
300 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha