Криза в автомобилния бранш и скок на цените на коли втора употреба

Криза в автомобилния бранш и скок на цените на коли втора употреба Над 33 000 нови и почти 200 000 втора употреба коли са продадени през изминалата 2022 година.
„Вносът на употребявани автомобили традиционно в България е между 8 и 10 пъти по-голям от този на нови, но за миналата година статистиката е малко по-различна. Според нея има спад на употребявани автомобили в порядъка от 5% до 10% и един малък символичен ръст в продажбата на нови автомобили“, коментира Александър Костадинов - председател на Асоциацията на автомобилните производители
Въпреки спада в продажбите, цените на автомобилите втора употреба през последната година и половина са се повишили с до 40%, казват от бранша.
„Повишаването дойде след пандемията, войната в Украйна. В България се купуват малко нови коли, но вече и в Европа търсенето на коли втора употреба е по-голямо. Поради тази причина търсенето на коли втора употреба е голямо и цените си седят или на едно място или се повишават“, казва собственик на автокъща.
Липсата на суровини за направата на чипове за автомобили и забавянето на производството на компоненти заради войната в Украйна, както и недостигът на батерии, идващи основно от Китай, са част от причините за кризата в автомобилния бранш.
„Тези три фактора доведоха до значително намаляване на производството на автомобили в последната една - две години, което от своя страна се отрази и върху доставките на чисто нови автомобили, тоест търсенето изпреварва предлагането до някаква степен. Това от своя страна се прехвърля върху употребяваните автомобили“, казва Александър Костадинов.
Цената на автомобил, произведен 2005, преди година и половина е била 6500 лева, а сега е почти 9000 лева.
Повишаването на цените е на всички коли втора употреба.
19.03.2023, 12:44 часа
618 1
Коментари

!!!

19.03.2023, 13:52 часа
Глупости германецо сега се насочил да прави танкове весто БМВ -та , а БМВ то затъва у тинята и на шосето задницаата оди преди предницата.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha