Завърна се последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция

Завърна се последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция Последната група участници в 31-ата Национална антарктическа експедиция се завърна днес по обед. На Летище София ги посрещна ръководителят на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, който каза, че тази експедиция ще остане в историята и подчерта, че научната програма е изпълнена успешно.
"Работеше се по 7 научни проекта по глобални проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси, което е проблем за цялото човечество, като глобалното затопляне на климата, всички виждаме и усещаме това. Важното тук, което отличава от останалите експедиции, е това, че за пръв път в морската история на България български военен научноизследователски кораб стигна до Ледения континент. Досега близо 30 години в Световния океан няма кораб с български флаг".
Ето какво заяви при завръщането си на българска земя един от участниците в антарктическата експедиция Йордан Тодоров.
"Последният един месец е доста вълнуващ за нас, тъй като приключи една особено специална експедиция за нас, тъй като вече сме на едно ново ниво и имаме начало на един нов проект. Същевременно пътуването, което е доста дълго от Антарктика дотук – 15 дни, и това ние обтегнало до последен предел". 
19.03.2023, 15:30 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha