Експерти посочиха през колко часа трябва да ядем, за да сме здрави

Експерти посочиха през колко часа трябва да ядем, за да сме здрави

Само до сравнително наскоро в човешката еволюция сме яли три пъти по-малко. Закуската просто не е съществувала в голям период от историята.
Римляните, например, се хранели веднъж дневно на обяд. Редовното работно време след индустриалната революция  е допринесла за зачестяването на храненето, за да поддържа работниците.
Така към края на 18 век се появява съвременният модел на хранене - закуска, обяд, вечеря.  
Но в наши дни хората се хранят още по-често, отколкото преди няколко години. Новите данни за приложението за смартфони показват, че сега имаме неправилни модели на хранене.
Много от нас непрекъснато похапват, вместо да ядат в определени часове,  което означава, че прекарват 16 часа в нахранено състояние. 
Вашето тяло има две метаболично различни състояния: гладно и нахранено. Абсорбиращото състояние след хранене е метаболитно активно време за вашето тяло. Но е и време на активност на имунната система.
Когато се храним, не приемаме просто някакви хранителни вещества - ние задействаме имунната си система да произвежда преходен възпалителен отговор.
"Възпалението" е нормална реакция на организма към инфекция и нараняване, която осигурява защита срещу стресиращи вещества. Това означава, че самото хранене придава степен на физиологичен стрес на имунната система. И така за хората, които се хранят денонощно, телата им често могат да се окажат в почти постоянно възпалително състояние.
За около четири часа след всяко хранене микробите на червата и техните компоненти изтичат в кръвообращението ни. Това минималната часова разлика, която трябва да присъства между храненията. 

21.03.2023, 16:03 часа
821 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha