Словакия получи оферта за хеликоптери от САЩ след изпращането на изтребители за Украйна

Словакия получи оферта за хеликоптери от САЩ след изпращането на изтребители за Украйна Съединените щати предложиха да продадат на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка, след като Братислава изпрати своите изтребители МиГ-29 в Украйна, каза министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от "Ройтерс".
Над заяви, че правителството му все още предстои да одобри сделката, според която ще плати 340 милиона долара за три до четири години за пакет на стойност над 1 милиард долара.
Останалата част ще бъде покрита от програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране, посочи Над в публикация във "Фейсбук".
Сделката включва части, обучение и повече от 500 ракети AGM-114 Hellfire II, допълни той.
"Тази оферта е изключително изгодна и значително ще увеличи отбранителния потенциал на Словакия", каза Над.
Словакия в момента не разполага с бойни хеликоптери.
Миналото лято тя изведе от експлоатация своите изтребители МиГ и разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за подкрепа на противовъздушната отбрана.
Миналата седмица тя стана вторият съюзник на Украйна след Полша, предоставил изтребители за Киев.
Словакия освен това ще достави част от своята система за противовъздушна отбрана KUB.
Наред с предложението за американско оборудване, Словакия ще получи 250 милиона евро (269 милиона долара) компенсация от Европейския съюз, каза Над.
Той обясни, че предложението за хеликоптерите се дължи отчасти на подкрепата за съседна Украйна, а също е и косвена компенсация за забавената доставка на изтребители F-16, които страната поръча през 2018 г. и които сега трябва да пристигнат през 2024 г.
22.03.2023, 13:20 часа
508 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha