Уволнената полицайка Симона прикрила Семерджиев два пъти за ден

Уволнената полицайка Симона прикрила Семерджиев два пъти за ден Два пъти уволнената полицайка Симона Радева умишлено прикрила джигита Георги Семерджиев в деня на жестоката катастрофа на бул. “Черни връх“, при която загинаха две млади жени миналото лято.
Това става ясно от мотивите на Административен съд София-град, който отхвърли жалбата на Радева срещу уволнението й от МВР. Към делото е приложена справка по описа на СДВР, въз основа на която дисциплинарната комисия наложила най- тежкото наказание на Симона.
Според дисциплинарната комисия първия път, когато Радева е прикрила Семерджиев, е било няколко часа преди катастрофата с жертви на „Черни връх“, пише „Телеграф“.
На 5 юли между 17 и 18 часа Симона се е возила в джипа на Семерджиев, който умишлено предизвикал ПТП на Околовръстното в София, след което избягал. Вместо да докладва на колегите си, че е станала свидетел на нарушението, тя замълчала.
„Бездействието на служителката е довело до инцидента, настъпил впоследствие около 23,00 ч., при което са загинали две лица“, заключава наказващият орган.
По-късно, когато тежката катастрофа с две жертви вече е факт и Семерджиев помолил Радева да му занесе стълба, за да се качи в дома си, докато половин МВР го търси, Симона отново е съзнавала, че подпомага лице, извършило нещо незаконно.
Именно заради това тя накарала двамата служители на Семерджиев, които й помагали в пренасянето на стълбата, да свалят номерата на автомобила й. Причината – да не се разбере, че колата й е била пред дома на джигита.
С действията и бездействията си Радева погазила цели пет члена на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. В мотивите си АССГ пише, че „деянията на жалбоподателката, в качеството й на държавен служител от МВР, са силно укорими, сериозно уронват престижа на службата“.
Освен това поведението й е довело до загуба на доверие в полицейската институция. Така магистратите отсичат, че уволнението й е напълно законосъобразно и е единственото възможно наказание.
Освен това Радева е осъдена да плати 100 лева на СДВР за юрисконсултско възнаграждение.
Тя може да обжалва решението на съда пред ВАС. Все още не е ясно дали освен дисциплинарна Радева ще понесе и наказателна отговорност за действията си.
24.03.2023, 16:10 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha