Прокурор от Гоце Делчев осъди прокуратура за неправомерни обвинения

Прокурор от Гоце Делчев осъди прокуратура за неправомерни обвинения Прокурор от Софийска районна прокуратура, започнал кариерата си в родния гр. Гоце Делчев, осъди прокуратурата на 25 000 лв. обезщетение за морални вреди от незаконно повдигнати две обвинения.
Koнcтaнтин Cyлeв бe oбвинeн през 2017 г., че през есента на 2015 г. поръчал на техник да монтира на електромера на апартамента му в София допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за ток с над 80% и така плащал занижени сметки. Второто обвинение бе, че през 2016 г. е cвoждaл млaдa жeнa към cъвкyплeния c тpи лицa. По това обвинение в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток.
В хода на разследването жена казала, че имала да връща пари на Сулев и той й предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си. Оказа се обаче, че тази жена не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес. За обвинението за кражба на ток се оказа, че има само един свидетел от родния край на прокурора - Гоцеделчевско, който пък тогава е бил в ареста по обвинение, че е организирал група, занимаваща се с нарязан тютюн. Същият свидетел отказал да дава обяснения пред съда с мотив, че се страхува от Сулев и ще даде показания, когато бъде освободен. Затова още СГС прие, че свидетелят просто се опитва да договори свободата си срещу показания.
Докато бе обвиняем Сулев бе с мярка за неотклонение парична гаранция 5000 лева, а прокурорската колегия на ВСС го отстрани от длъжност. На 21 март 2018 г. в СГС бил внесен обвинителен акт, а два години по-късно ВКС окончателно го оправда.
След това заведе дело в СГС срещу прокуратурата да му заплати 300 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди - стрес, нервно напрежение, тревожност, страх, срам, потиснатост и тревоги от незаконните обвинения, както и 50 000 лева за пропуснати ползи от заплати, които е щял да получи като прокурор в Специализираната прокуратура, където е щял да работи. Уронен бил престижът му в професионалните среди, а повдигнатото обвинение му попречило да са развие професионално, защото е бил повишен на длъжност "прокурор" в Специализирана прокуратура.
В исковата си молба до съда твърди, че с незаконните си действия Прокуратурата е поставила Сулев и семейството му във финансови затруднения, свързани с невъзможност да поемат заплащане на месечни вноски за кредити. Търпял вреди и от дадената гласност на случая в медиите. Като магистрат, призван да повдига и поддържа обвинение срещу лица, извършили престъпления, сам се е оказал в ситуация на потърпевш от несправедлива наказателна репресия.
СГС осъди прокуратурата да му заплати 25 000 лева, обезщетение за претърпени неимуществени вреди от повдигане и поддържане на обвиненията, по които е оправдан, както и 19 709 лева за имуществени вреди, изразяващи се в пропуснати ползи от реализиране на доход за заемане на длъжността "прокурор в СпП".
Решението на СГС не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.
02.04.2023, 14:46 часа
462 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha