В Козлодуй бе създаден ученически клуб „Радиана“ /снимки/

В Козлодуй бе създаден ученически клуб „Радиана“ /снимки/ Над 35 участника събра за първа учредителна среща Ученически клуб за познание „Радиана“.
Събитието се състоя на 30 март 2023 г. в Информационен център по извеждане от експлоатация (ИЦИЕ) на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ в Козлодуй.
Идеята за основаването на клуба възникна по време на серия организирани посещения на средношколците от трите гимназии в града в ИЦИЕ, когато те бяха запознати с основните дейности по безопасно управление на радиоактивните отпадъци в България. Оказа се, че времето, предвидено в програмата, е недостатъчно младите хора да получат отговори на всички въпроси и на своя интерес към темата за радиоактивните отпадъци. В резултат на тази образователна потребност възникна Клуб „Радиана“. Всеки от участниците в първата среща получи членска карта с персонален номер. Присъстващите се съгласиха, че основната цел на новосъздадения клуб е да разширява познанията и да допринася за обогатяване на базовата култура на младите хора от атомната столица по една много специфична тема – радиоактивните отпадъци. По време на събитието беше формулиран и принципът, че организацията е отворена общност и при заявен интерес може да приема нови членове. Участниците в клуба ще се срещат веднъж месечно за информация и разговор по предварително определена тема, свързана с управлението на радиоактивните отпадъци.
Гост при учредяването беше Ира Стефанова – главен инженер на Специализирано поделение „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Младите хора получиха специалната възможност да научат за бъдещото съоръжение именно от нея – експертът, запознат в най-дълбоки детайли с историята на проекта, с изграждането на обекта и с предстоящата му експлоатация.
Следващата среща на Клуб „Радиана“ е насрочена за 3 май, а темата ще бъде „Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци“.
03.04.2023, 13:22 часа
926 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha