Недоволство в Париж заради забраната за електрически тротинетки

Недоволство в Париж заради забраната за електрически тротинетки 15 000 електрически тротинетки изчезват от улиците на Париж. Кметът на града Ан Идалго отдавна искаше това да се случи заради честите инциденти, но крайното решение взеха парижани. Това се случи след референдум, при който 90% от гласувалите се обявиха против този вид превозни средства. Собствениците на фирми пък се оплакаха, че резултатът е толкова категоричен, защото основните им клиенти, предимно млади хора, не са знаели за гласуването.
Само за миналата година инцидентите с тротинетки са се увеличили с 42%.
„Кучето ми се страхува от тях. Преди време вървях по тротоара и една тротинетка мина на 2 сантиметра от мен. Много се уплаших, животното също”, разказа Кристин Котън, живееща в Париж.
От септември парижани ще се движат по-спокойно по улиците, въпреки че спирането им ще лиши от основно средство за транспорт близо 400 000 души месечно.
„Хората, които ги управляват, не се интересуват от останалите участници в движението. И поради факта, че могат да се наемат свободно често ги намираме хвърлени в река Сена”, сподели Александър Дазен.
Спирането на тротинетките под наем ще лиши Париж от близо един милион евро годишно - наемът, който фирмите собственици са плащали. 800 души ще останат без работа, а много от местата за паркиране ще се превърнат във велоалеи.
Още в началото много кметове на градове във Франция отказаха да допуснат на своя територия тротинетките под наем. Ница е един от тях. За сметка на това, още през 2009 г. средиземноморският град инвестира в сини велосипеди, които дават възможност за бързо, евтино и доста по безопасно придвижване из Лазурния бряг. След забраната в Париж и други градовете по света затягат регулациите за електронните тротинетки.
08.04.2023, 09:16 часа
348 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha