Премиерът на Бавария поиска удължаване на експлоатацията на АЕЦ

Премиерът на Бавария поиска удължаване на експлоатацията на АЕЦ След като Германия извади от експлоатация последните си три атомни електроцентрали, баварският премиер Маркус Зьодер заяви, че иска да продължи експлоатацията на централи като спряната Исар 2 под държавна отговорност, предаде ДПА.
За тази цел министър-председателят на южната провинция поиска от федералното правителство в Берлин изменение на Закона за атомната енергия.
"Затова Бавария настоява федералното правителство да предостави на провинциите собствена отговорност за продължаване на експлоатацията на ядрената енергия. Докато кризата в енергийните доставки поради войната в Украйна не е приключила и преходът към възобновяеми енергийни източници не се е случил, трябва да използваме всяка форма на енергия до края на десетилетието", заяви той.
"Бавария е готова за това", допълни Зьодер.
"Може да се смята за невъзможно управляващата германска трипартийна коалиция да се съгласи с това". Наред с други неща, въпросът за окончателното съхранение на ядрените отпадъци, които продължават да се произвеждат в Бавария, ще трябва да бъде изяснен отделно.
В рамките на общонационалното търсене на окончателно хранилище за ядрени отпадъци Бавария вече се противопостави на идеята те да бъдат съхранявани на нейна територия.
16.04.2023, 16:13 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha