Представител на МВФ: Приносът на Китай към глобалния икономически растеж ще бъде над една трета

Представител на МВФ: Приносът на Китай към глобалния икономически растеж ще бъде над една трета Бързият растеж на китайската икономика осигурява необходимия тласък за целия свят във време, когато глобалните икономически предизвикателства се засилват. Това заявиха експерти и учени от постоянното представителство на Международния валутен фонд в Китай и Факултета по финанси в университета Нанкай, Тиендзин. Основна тема на форума в петък беше обсъждането на последния доклад на МВФ за глобалните икономически перспективи, съобщи "Радио Китай".
Според прогнозата на МВФ световната икономика ще нарасне с 2.8% през 2023 г., с 0.1 процентни пункта по-малко от януарската прогноза, докато икономическият растеж на Китай ще се подобри от 3% през 2022 г. на 5.2% през 2023 г.
Приносът на Китай към глобалния икономически растеж ще бъде над една трета, каза Стивън Барнет, старши постоянен представител на МВФ в Китай. „Нашето изследване показва, че всеки един процентен пункт растеж в Китай повишава с 0.3 процентни пункта растежа в другите страни.“
Чън Юлу, президент на университета Нанкай, заяви, че Китай в момента насърчава китайския път към модернизация с висококачествено икономическо развитие, което силно ще подкрепи стабилния и устойчив растеж на китайската икономика. Последните данни от Държавното статистическо управление показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 4.5 процента на годишна база през първите три месеца на 2023 г. Много ключови данни, включително потребление, инвестиции и внос и износ на стоки, показват обещаващ старт за китайската икономика.
„Икономическите данни за Китай през първото тримесечие се оказаха дори малко по-силни, отколкото бяхме прогнозирали. Потреблението беше основният двигател на растежа“, каза Барнет.
23.04.2023, 15:30 часа
292 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha