Чарлз Трети бе коронясан за британски крал

Чарлз Трети бе коронясан за британски крал
Приключи коронацията на крал Чарлз Трети. Това стана в Уестминстърското абатство в Лондон под погледа на 2200 високи гости, сред които държавни глави, монарси от цял свят, политици и известни личности.
Пищната, тържествена и помпозна церемония, в която бяха спазени древни ритуали, продължи два часа.
Короната бе поставена на главата на Чарлз Трети, след което архиепископът на Кентърбъри – главата на Англиканската църква, му се закле във вярност, както сториха и всички останали духовни лица и благородници в залата.
С отделен церемониален акт Камила също бе коронясана и на практика стана от кралица консорт кралица. За разлика от краля тя не положи клетва, според изискванията на ритуала.
Кралската двойка сега се отправи обратно към Бъкингамския дворец в златната каляска, следвана от друга каляска, в която са принцът и принцесата на Уелс – Уилям и Кейт, като по трасето събралото се множество ще има отново възможност да зърне и приветства вече коронясаните Чарлз и Камила.
След като пристигнат в двореца кралските особи, в най-близко семейно обкръжение, ще се появят на балкона, за да наблюдават традиционното въздушно шоу, което би трябвало да се проведе въпреки някои първоначални опасения, че времето няма да позволи.
На площад "Трафалгар", недалеч от Уестминстърското абатство, където по високоговорители пряко се предаваше коронацията, стотици антимонархисти посрещаха всяко споменаване на името на крал Чарлз Трети с възгласи: "Това не е моят крал"
06.05.2023, 15:43 часа
435 1
Коментари

Граф Цепеш

06.05.2023, 18:56 часа
Лорд Евгени Минчев защо не беше на церемонията, нали е английски благородник ?. Може би си има замък и имение, ама от скромност мълчи.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha