Условни присъди и глоба от по 10 бона за мъж и жена от Монтанско, купували гласове на изборите

Условни присъди и глоба от по 10 бона за мъж и жена от Монтанско, купували гласове на изборите Окръжен съд – Монтана потвърди издадените от Районен съд – Лом присъди на мъж и жена –  собственици на магазин в село Медковец, за извършено от тях престъпление срещу политическите права на гражданите – даване на имотна облага на други лица с цел да ги склонят да упражнят избирателните си права в полза на определена политическа партия.  
Според документите по делото за времето от 2 до 4 април 2021 г. А. Ц. В. в съучастие с К. Г. И. предложила и дала на четирима жители на село Медковец – М. Н. П., В. Т. Б., К. Н. П. и Н. Т. Н., хранителни и санитарни продукти на стойност 50 лева за всеки от тях, за да гласуват с бюлетина №9 за определена политическа партия – ДПС, на изборите за Народно събрание. Другият подсъдим – К. Г. И.,  пък предложил и дал 50 лева на Ф. И. Ф. от село Медковец, за да гласува за същата политическа партия.  
Със свое решение от 20 септември 2022 г. РС – Лом е признал двамата подсъдими за виновни и ги е наказал с по 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок, и по 10 000 лева глоба в полза на държавата. А. Ц. В. и К. Г. И. са обжалвали присъдите и са поискали от ОС – Монтана да ги признае за невиновни и да произнесе оправдателни присъди. След като се запозна в всички документи по делото съдът намери жалбата за неоснователна, престъплението за доказано, а присъдата на Районния съд за несъмнено обоснована.
„Наложеното на двамата подсъдими А. Ц. В. /43 г./ и К. Г. И./47 г./ наказание е справедливо, а извършеното от тях деяние е с висока степен на обществена опасност, защото засяга политическите права на българските граждани и бележи ръст при всеки следващи избори!“, обяви съдът и потвърди присъдата на РС-Лом.
Решението на Окръжен съд – Монтана не подлежи на касационно обжалване.
11.05.2023, 09:08 часа
936 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha