Юрий Асланов: БСП има избор – да умре веднага или да се помъчи преди това

Юрий Асланов: БСП има избор – да умре веднага или да се помъчи преди това „Заявката за нов главен прокурор се прави, за да мине кабинета. Дали ще се случи това, не мога да знам. Няма логика проектокабинетът да мине в пленарна зала и да бъде подкрепен, но опитът ме е научил, че не всичко е възможно”, заяви социологът Юрий Асланов, собственик на агенция „Афис” в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.
„Става все по-бутафорно и все по-водевилна е нашата политическа ситуация”, обясни той.
За постоянното споменаване „натрупване на думи” в последните няколко години на тема „главен прокурор” и „съдебна реформа” оставя убеждението, че това е представата за съдебна реформа, обясни социологът. „Не приемам, че това е връх на съдебната реформа и оказвам да го коментирам. Проблемът за нашата правосъдна система е, че тя е несправедлива. Повечето хора се сещат друго - ако откраднеш 5 млн. със сигурност ще се измъкнеш от правосъдието, но ако откраднеш 5 лева или те обвинят за това нещо – със сигурност ще влезеш в затвора”, даде пример социологът. Той е категоричен, че липсата на справедливост и несправедливи неравенства е общо за всички системи.
За евентуална коалиция между ГЕРБ и Левицата, Асланов обясни политическия изход за червената партия. „БСП има избор – или да умре веднага като приеме участие в коалиция с ГЕРБ, или да се помъчи малко и да умре по-късно. Това ще е краят след години приказки на каквото и да е съжителство с партия ГЕРБ”, обясни социологът.
Според него политическите сили трябваше да си отговорят на един въпрос – не дали да има правителство и какво да бъде то, а дали да има парламент. „Трудно ми е да кажа кой по-малко ще загуби, но всички ще загубят. Коалиция, макар и за малко, както и да се облича в думи, ще бъде направена от ГЕРБ и подкрепена от кого – от ДПС, БСП, евентуално и от ИТН. Тя няма да бъде подкрепена нито от „Възраждане”, нито от ПП-ДБ”, обясни Асланов политическият хоризонт.
Според него е ясно, че вторият мандат ще отиде при ПП-ДБ, но „там ще се завърти по същия начин този спектакъл. Те могат да получат същото. Остава да се осланяме на своите сънища, да мечтаем за трети мандат как всички ще се прегърнат, но и това няма да се случи”, каза социологът.
Той прогнозира, че ако завършат успешно преговорите за тази коалиционната сделка - ГЕРБ, ДПС, БСП плюс, правителството ще бъде свалено от протести.
Относно демографската криза, Асланов бе категоричен, че ако не се започне веднага с цялостни мерки, цялостни реформи, до края на века българската цивилизация може да изчезне. „Все още процесите са обратими. Говорим за криза, която е в нашите ръце и може да се овладее, защото това не е проблем до местните избори, до края на мандата, това е проблем за следващите поколения”, допълни Юрий Асланов и поясни, че повишаването на парите за майчинство не дава резултат.
12.05.2023, 10:33 часа
715 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha