Терорист на "Ислямска държава" с фалшив украински паспорт е заловен у нас

Терорист на "Ислямска държава" с фалшив украински паспорт е заловен у нас Чуждестранен гражданин, издирван от Интерпол, е временно задържан под стража за срок от 40 дни по искане на Окръжната прокуратура в София.
Той е търсен заради активното си членство в международната терористична организация ISIS – “Ислямска държава“, явяваща се подразделение на „Ал Кайда“.
Мъжът е бил задържан на 7 май тази година при гранична проверка, по време на която се e представил с чужди имена и e показал подправен украински паспорт.
Самоличността на лицето е била разкрита след резултати от обобщени изводи по негови изявления, направена лицева идентификация, снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка.
Установено е, че той е 60-годишен гражданин на Казахстан. Случаят е бил докладван на Районната прокуратура в Костинброд, която го привлича в качеството на обвиняем за извършено документно престъпление и задържа за срок до 72 часа.
Впоследствие в Окръжната прокуратура в София е постъпило постановление на Върховната касационна прокуратура за предприемане на действия по реда на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест спрямо мъжа. Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство.
През 2015 г. мъжът заминал от Казахстан за Сирия, където преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия.
Участвал във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в „свещен джихад“.
По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat, които са наказуеми с „лишаване от свобода“ за срок до 12 години, съгласно Наказателния кодекс на Казахстан, като давността за това не е изтекла. То се явява престъпление и по българското право.
Екстрадиционното производство спрямо мъжа продължава под надзора на Окръжната прокуратура в София.
12.05.2023, 16:45 часа
496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha