Османи: Вписването на българите в конституцията трябва да се случи

Османи: Вписването на българите в конституцията трябва да се случи Северна Македония трябва да върви бързо към ЕС, в противен случай ще остане в международна изолация, както беше в периода 2006-2017 г., каза в интервю за телевизия Сител министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
Промените в конституцията на страната, с които българите трябва да бъдат вписани в основния закон, както е записано в преговорната рамка, за да започнат преговори по основните глави за присъединяване към ЕС, трябва да се случат, отговори Османи на въпрос дали ще бъде осигурено необходимото мнозинство от 80 депутати в парламента на страната. 
 „Не искам да спекулирам, но се съмнявам, че има някаква "сделка" между нашите и техните (българските) радикали, за да се хранят взаимно. За българите цялата кампания - в ЕС, в Съвета на Европа, чрез международни органи - е, че в Северна Македония има масова държавна дискриминация срещу тях. Те се позовават преди всичко на изказванията на нашата опозиция, на техните възгледи“, каза Османи.
Според него вписването на българите в Конституцията премахва аргумента, че има дискриминационно отношение „към която и да е общност в страната”. 
„И как това ще ни застраши, ако представяме българите като малцинство, което е коренно различно от македонското мнозинство в страната. Не е ли това нашата позиция през цялото време?", заяви Османи.
Според него твърденията на опозицията, че могат да бъдат получени по-добри условия чрез предоговаряне на преговорната рамка, не се основават на реални възможности. 
„Смятам, че гражданите са обект на тези манипулации от политическите партии в тяхната партийна функция. Чакам деня, в който ще бъдат обявени промените, за да видят гражданите за какво става въпрос, че в изречението, където се споменава македонският народ, част от албанския, сръбския, ромския, турския, влашкия народ, ще се споменат и хървати, българи, черногорци. И там свършва всичко, това са всички конституционни поправки. Когато гражданите видят това, ще се разгневят на тези, които са лъгали през цялото време", каза Османи. 
Според него ако Северна Македония не направи промените в конституцията си след края на скрининга, през ноември, Албания ще продължи с преговорите и двете държави, които до сега вървяха в пакет ще се разделят, което би означавало изолация за Северна Македония. За Западните Балкани е създадена „бърза писта” за преговори с ЕС, заради шанса, който Украйна получи със статута си на страна кандидат-член на ЕС „и вероятността да получи възможност за преговори, което е важен геополитически въпрос”. „Европейският съюз не може да даде шанс на Украйна, без да даде шанс на Западните Балкани. Ще бъде създадена „бърза писта” и заради диалога Сърбия-Косово. Възможно е ние да не влезем в нея, да влезем в международна изолация както през 2006-2017 г. Ако няма европейска перспектива, тази държава диша тежко. Европейската идея ни дава сила, тя ни дава гориво за реформи, тя е спойка за междуетническите отношения, тя е кислород за държавата. Без този процес се страхувам, че ще започнем да се задъхваме като държава в изолация", добави Османи.
14.05.2023, 15:44 часа
267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha