Корнелия Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ

Корнелия Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ "Направихме достатъчно в желанието си да дадем стабилност и сигурност на държавата. Цял месец и половина ги чакаме. Днес не получихме ясна представа какво правителство, с какви задачи, само срокът беше ясен – една година. Ето защо взехме решение да прекратим разговорите с ГЕРБ за първия мандат – нито за участие, нито за подкрепа. Хаосът и лицемерието не могат да продължават", обяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията, което се събра, за да реши дали да подкрепи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.
По думите ѝ още в началото от ГЕРБ са сбъркали концепцията за съставяне на правителство.
"Винаги сме мислели, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но Борисов извади партиен кандидат, който излезе със свои задачи и приоритети, което беше грешка", посочи Нинова.
Тя призова за среща между всички парламентарно представени сили, извеждане на пет национални задачи, определяне на срок на такова правителство и след това търсене на състав, който да е експертен.
Нинова отчете, че при разговорите си с БСП Борисов е обещал бюджетен дефицит от 4,5%, а след това при разговорите си с ИТН пък обещал дефицит под 3%.
„Второ, на нашето искане да не се изнасят оръжия за Украйна ни беше отговорено, че всяка партия си има своите разбирания, но това правителство ще прави каквото сметне за правилно, т.е. ще изнася оръжие за Украйна. Ние резервна гума няма да бъдем, нито резервен пръст на бутоните“, подчерта лидерът на БСП.
Нинова отбеляза, че с ГЕРБ не са срещнали и разбиране по темата с Истанбулската конвенция, което е още една причина социалистите да се оттеглят от разговорите по първия мандат. По отношение на днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев Нинова коментира, че казаното от него е "изключително тревожно".
"Оставката на Гешев за нас стои от години, съдебна реформа също трябва да се направи, но отново казвам: г-жа Габриел е политическо лице, вече като кандидат за министър-председател. Изявлението ѝ означава политическа намеса в независимата съдебна система. Не е нейна работа или наша да се месим в това. Има Висш съдебен съвет, нека той да си внася всички искания за оставки. Политическата позиция на БСП е, че трябва дълбока съдебна реформа и оставка на Гешев", допълни Нинова.
15.05.2023, 19:21 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha