Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо Икономическият министър Никола Стоянов изрази увереност, че депутатите ще предприемат мерки, за да не се стига до нулево бюджетно салдо след 10-и юни, когато изтича удължителният закон за бюджета.
От думите му стана ясно, че ново удължаване на действието на бюджет 2022 е по-вероятно.
"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което означава, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния", каза Стоянов.
При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди министър Стоянов.
"Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година", посочи Стоянов.
Политическата нестабилност у нас е най-голямата пречка за повече инвестиции в страната. Въпреки сътресенията, обаче, нивото им е добро, увери Никола Стоянов като посочи, че 2022 е втората най-добра година по инвестиции за последните 10 години.
Икономическият министър коментира още, че България не е издала нито едно разрешение за износ на оръжие към Украйна. Изнася се към държави-партньорки.
21.05.2023, 13:00 часа
456 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha