Наградиха победителите във Фестивала на Малките театрални форми и NETA във Враца

Наградиха победителите във Фестивала на Малките театрални форми и NETA във Враца Вчера журито на Националния фестивал на малките театрални форми – Враца 2023 в състав: Ина Шкарова – председател, доц. Светлана Байчинска и Асен Константинов - членове, след обсъждане на седемте включени в афиша на фестивала български спектакли, реши да присъди следните награди:

За режисура 
▪️На Маргарита Младенова за спектакъла „О, щастливи дни”,ТР „Сфумато”.
▪️На Стайко Мурджев за спектакъла „Съмнение”, ДТ „Никола Вапцаров” Благоевград.

За сценография
▪️На Никола Тороманов за спектакъла „О, щастливи дни”,ТР „Сфумато”."

За женска роля
▪️На Албена Ставрева за ролята на Гичка Кукуто в спектакъла „Неведение”, НТ „Иван Вазов”
▪️На Светлана Янчева за ролята на Уини в спектакъла „О, щастливи дни”,ТР „Сфумато”.
▪️На Станка Калчева за ролята на сестра Алоишъс в спектакъла „Съмнение”, ДТ „Никола Вапцаров” Благоевград.

За мъжка роля
▪️На Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо в спектакъла „Великденско вино”, НТ „Иван Вазов”.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, се дава на Димитър Христов Захариев за авторски поетично-музикален пърформанс „Поетичен лупинг”

На заседание на журито на 11-ти Международен фестивал на NETA с председател Драган Яковлечич - Сърбия и членове: Юрий Юшкевич - Украйна бяха присъдени следните награди: 

За поетично - музикален пърформанс на Димитър Христов Захариев за авторския му спектакъл „Поетичен лупинг” по поемата на Т. С. Елиът.
За комедиен сценичен тандем и гротескно изграждане на ролите на Цинцо и Маринко на Румен Драганов и Петър Петров – Перо в спектакъла „Сладка смърт” от Мате Матишич.
За най – плътно приближаване до психологията и характеристиките на образите на Иван Вирипаев на Игор Тодоров в спектакъла „Пчелите ще умрат” на Народен театър „Антон Панов” – Струмица и ФКТ „Ристо Шишков” – Струмица, Северна Македония. 
Награда за женска роля за широк диапазон от актьорски средства при изграждане на образа на Румяна Мерджанска за ролята на Нада Дудина в спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.
Награда за женска роля за прецизно и последователно изградена роля с контролирана експресия на Камелия Лишковска за ролята и Мария Дудина в спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.
За психологически дълбоко нюансирани роли и брилянтна партньорска игра на Катица Шубарич и Матеа Бублич за ролите им в спектакъла „Възелът на Гидиън” от Джона Адамс на театър „Форт Форно”" 
Бале, Хърватия
Специална награда се присъжда на театър „Форт Форно”- Бале, Хърватия за актуална интерпретация на темата за насилието в училищата и отговорността на родителите и педагозите при изграждането и възпитанието на младите хора.
Награда за най-добра режисура за високо художествено театрално майсторство във всички компоненти на спектакъла на Нико Горшич – Любляна, Словения за спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.
Награда за най-добро представление изразяващо и показващо тенденциите за нов театрален изказ на НЕТА на спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.
Голямата награда на НЕТА на името на „Благой Стефановски” за дългогодишен художествен и организационен принос и популяризиране на фестивалите на Нова Европейска Театрална Мрежа в България и чужбина се присъжда на Анастас Попдимитров – директор на Драматично – куклен театър Враца и на фестивала.
22.05.2023, 10:27 часа
457 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha