Внимание! Засякоха случай на вирусен менингит във Враца, ето какви още болести върлуват

Внимание! Засякоха случай на вирусен менингит във Враца, ето какви още болести върлуват За случай на вирусен менингит съобщават от Регионалната здравна инспекция във Враца. 
Това е най-често срещаната форма на менингит. В голяма част от случаите, клиничното протичане е по-леко в сравнение с бактериалния менингит и подобрението може да настъпи от само себе си, в рамките най-често на 7 до 10 дни, без да се налага специфична терапия. По-рядко, когато е налице засягане и на паренхима на главния или гръбначния мозък, заболяването протича по-тежко. Бебетата под 1 месец, както и хората с отслабена имунна система, оформят най-важната рискова група и при тях са възможни усложнения. 
Сред симптомите на болестта са температура, раздразнителност, липса на апетит, гадене, повръщане, летаргия и др. 
Друго заболяване, регистрирано през изминалата седмица в областта, е салмонелоза. Това е заразна токсикоинфекция, от която боледуват кучетата, котките, домашните и диви животни, включително и хората. Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела.
Заразяването става след консумиране на сурово или полусурово месо и субпродукти - гръкляни, бял и черен дроб, далак, глави и крака на прици, добити при преработката на болни от салмонелоза животни. Попаднали в организма, салмонелите се размножават и отделят ендотоксин, който причинява отравяне на организма.
Двама жители на областта са заболели от туберкулоза. 11 са новите случаи на варицела, а 4 – на скарлатина. 
Заболелите от COVID-19 през изминалата седмица са 19. 
 
23.05.2023, 08:40 часа
1691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha