Прокуратурата плаща 5 700 лева обезщетение на бивш шеф на Социалните в Лом, незаконно обвинен в детска порнография

Прокуратурата плаща 5 700 лева обезщетение на бивш шеф на Социалните в Лом, незаконно обвинен в детска порнография Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на България да заплати на А. К. М. от Лом 5 700 лева обезщетение за имуществени и неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за детска порнография.
През 2013 г. А. К. М. е работил като директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Лом. През месец март с. г. са му повдигнати обвинения, че в периода 2009–2012 г. е набирал или използвал малолетни и непълнолетни лица да участват в порнографски сцени по Интернет, създавал е и разпространявал порнографски материали с малолетни и непълнолетни, както и че е държал или набавял за себе си или за други лица чрез Интернет порнографски материали с непълнолетни. А. К. М. е бил привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. През април 2013 г. срещу А. К. М. е изготвен от Районна прокуратура - Лом обвинителен акт и е образувано наказателно дело, по което през ноември 2014 г. е бил признат за виновен и осъден на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“ условно и 2 000 лева глоба. Присъдата е била отменена от ОС – Монтана и делото е върнато на РП – Лом.
По случая през 2016 г. е започнало ново дело срещу А. К. М. като през следващите години наказателното производство по част от обвиненията е било прекратено поради погасяване по давност, а по останалите обвинения А. К. М. е бил оправдан.
Последната оправдателна присъда от 2020 г. е потвърдена през юни 2021 г. от Окръжен съд – Враца и е влязла в сила. В искова молба до ОС – Монтана А. К. М. твърди, че в резултат на повдигнатите обвинения той е бил освободен от длъжност и е претърпял големи финансови вреди от неполучаване на трудово възнаграждение. Според него повдигнатите му обвинения за престъпления с висока степен на обществена опасност са накърнили сериозно професионалната му реализация, никой не желаел да го наеме на работа, ограничено било и правото му на свободно придвижване, наложило му се да тегли потребителски кредити, за да се издържа, сринати били авторитетът и доброто му име, влошило се и здравословното му състояние. За незаконно повдигнатите му обвинения А. К. М. претендира по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ за заплащане на 200 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 107 104 лева за имуществени вреди. Прокуратурата е оспорила както основанието, така и размера на исковете. След като се запозна с писмените и гласови доказателства по делото съдът прие, че съгласно закона Държавата отговаря за вредите, причинени на гражданите от прокуратурата при обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако наказателното производство бъде прекратено поради това, че деянието не е извършено от лицето. Прекратяване на наказателното производство поради изтекла давност за наказателно преследване не е сред предвидените в закона основания за отговорността на Държавата за вреди. А. К. М. е оправдан единствено с влязла в сила присъда от 2.06.2021г. за престъплението набиране или използване на лица, ненавършили 18-годишна възраст да участват в порнографски сцени и само за това неоснователно повдигнато и подържано от Прокуратурата обвинение са налице основания за ангажиране отговорността на Държавата за вреди. За останалите обвинения според магистратите не е установено да са неоснователно повдигнати, тъй като няма влязла в сила оправдателна присъда. Поради това Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България да заплати на А. К. М. /44 г./ 3 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 2 700 лева обезщетение за имуществени вреди от незаконно обвинение. Съдът отхвърли предявените искове за обезщетение за неимуществени вреди над уважения до предявения размер от 200 000 лева и за заплащане на обезщетение за имуществени вреди над уважения до предявения размер от 107 104 лева, като неоснователни. 
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-София в двуседмичен срок. 
23.05.2023, 10:08 часа
1148 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha