ПП заплаши ГЕРБ с развод заради съдебната реформа

ПП заплаши ГЕРБ с развод заради съдебната реформа "Продължаваме промяната" няма да състави правителство с подкрепата на ГЕРБ, ако текстовете на съдебната реформа бъдат опорочени.
"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", гласи позицията на ПП във фейсбук страницата им.
Причината за острата реакция на "Продължаваме промяната" е гласуването на второ четене в парламентарната правна комисия на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. На вчерашното заседание по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ правната комисия промени така съдебния закон, че отвори вратата прокуратурата да има пълен контрол върху избора и уволнението на ръководителите на двете върховни съдилища.
"Надявам се, че в пленарна зала тази грешка ще бъде поправена. Казвал съм, че едно правитлество трябва да работи, за да решава задачи. Ако задачата е да оправим правосъдната състема, това осмисля съставянето на правителство. Но аз не искам да бъда лице, зад което ще направим подмяна на промените", каза пред журналисти в парламента предложеният на премиер от ПП Николай Денков.
Според предложенията, които Назарян не мотивира, 13, а не 17 гласа във Висшия съдебен съвет стигат за избор и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, и на главния прокурор. Но без изискването за двамата председатели и да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, както беше предложението на правителството.
Беше одобрена и преходна разпоредба, която придаде обратна сила на закона и за започналите вече процедури. Тоест, нужното мнозинство за уволнението на Гешев падна на 13 гласа. Редакциите бяха приети с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.
"За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", коментира Лена Бориславова от ПП след гласуването в парламентарната правна комисия.
"Всъщност зад маската на контрол и разследване на главния прокурор, ГЕРБ и ДПС прокараха изменения, които ликвидират независимостта на съда - председателите на ВКС и ВАС да могат да се избират с просто мнозинство от 13 гласа в Пленума, което означава 11 от Прокурорската колегия и само два гласа от съдийската, които може и да не са съдии, а адвокати избрани от парламента. Това е мечтата на българския политик - пълен контрол върху съда", коментира пред "Сега" Красимир Мазгалов от Съюза на съдиите в България, който вчера беше в правната комисия.
Днес се очаква  промените да бъдат гласувани на второ четене и от пленарната зала.
26.05.2023, 10:52 часа
698 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha