Осъдиха виетнамец на 5 години затвор заради подигравка с комунистическата партия

Осъдиха виетнамец на 5 години затвор заради подигравка с комунистическата партия Продавач на юфка във Виетнам, известен с имитацията си на известния готвач "Salt Bae“, бе осъден на пет години и половина затвор, след като съдът го признава за виновен за антидържавна пропаганда заради подигравката му с висш държавен служител, съобщи „TVP World“.
Осъдителната присъда е последният случай от широкомащабните опити на правителството да заглуши критичните гласове на управляващата Виетнамска комунистическа партия.
Видеозапис на 39-годишния Буи Туан Лам стана популярен през ноември 2021 г. На него се вижда как висш виетнамски държавен служител яде в лондонски ресторант пържола, покрита със злато.
Лам беше арестуван в края на миналата година. Днес той беше осъден за "изготвяне, съхраняване, разпространение на информация, документи и предмети, насочени срещу държавата", съобщиха от полицейското управление в Дананг след еднодневен съдебен процес.
Наред с управлението на сергия за юфка в града, Лам публично се е застъпвал за демокрацията във Виетнам и е участвал в много антикитайски и про-екологични протести.
Полицейското управление в Дананг цитира и обвинителния акт срещу Лам, в който се казва, че той е публикувал 19 статии и 25 видеоклипа в социалните медии, за да "изопачи и очерни държавата".
Фил Робъртсън, заместник-директор за Азия в „Хюман Райтс Уоч“, призова виетнамското правителство да спре преследването на Лам и други лица за критикуване на Виетнамската комунистическа партия.
"Списъкът с публикации и видеоклипове, посочени като "доказателства" за "престъпленията" на Буи Туан Лам, показва до какви крайности виетнамците стигат, за да блокират всякакъв вид онлайн критика към правителството", каза Фил.
"За виетнамското ръководство дори песните са заплаха за монопола им върху властта", допълни той.
26.05.2023, 12:25 часа
455 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha