За Бога, братя, не купувайте! Това са отрови, не храни /списък/

За Бога, братя, не купувайте! Това са отрови, не храни /списък/ Има храни, които ние погрешно смятаме за полезни, а те не са.
Понякога дори и най-безобидните продукти, които си купуваме всеки ден, могат да се окажат вредни за здравето ни. Важно е да осъзнаваме какво наистина си купуваме, когато отидем в магазина.
Ето храните, от които трябва да стоите далеч в магазина:

Рулца от раци
Рулцата от раци са популярна и евтина добавка към много видове салати, но в тези рулца има всичко друго, но не и месо от раци. Те съдържат намачкано филе от бяла риба, което понякога се замества с глутен, нишесте или белтъци. Също така в тях има голямо количество захар, овкусители и оцветители. Вредни са не само заради всички изкуствени добавки в тях, а и защото крият опасност от хранително натравяне.

Грозде
Гроздето е храна, която има изключително кратък срок на годност. То трябва да бъде консумирано веднага, след като е набрано, но това няма как да се случи, когато го купуваме от супермаркета. В магазините подобряват вида на гроздето с различни химически продукти. Ето защо трябва да знаете, че ако си купите грозде и то стои в идеален вид с дни, то със сигурност е преминало през сериозна обработка с химикали.

Риба в пластмасови кутии
Срокът на годност на тази риба е изключително кратък. Ето защо рибите в пластмасови кутии стоят в зехтин или някакво друго олио, което ги държи годни. Ако рибата е оставена в саламура, то има голям шанс към нея да е добавен и хексаметилентетрамин. Това химично вещество е забранено в много страни.

Червен боб
Ястията с червен боб имат както множество ползи, така и вреди. Червеният боб може да ни навреди, ако не е приготвен правилно. Ако не варите боба достатъчно дълго, той може да стане отровен, защото в него се съдържат много естествени токсини. Хубаво е преди варене бобът да се накисне във вода за няколко часа и след това да се вари.

Маргарин
Дълги години се смяташе, че маслото е вредно за здравето. Лекарите обикновено препоръчваха да го замените с маргарин. Но в светлината на съвременните познания ние много добре знаем, че е точно обратното! Маргаринът е богат на индустриално втвърдени растителни масла, които съдържат трансмазнини, които са вредни за здравето. Консумирането на маргарин може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечни заболявания и рак. Избягвайте на всяка цена маргарина и дайте предпочитание на качественото масло!

Газирани напитки с добавена захар
Популярните газирани напитки всъщност са опасни отрови в красива опаковка. Тези напитки днес са истински бич, особено сред младите хора, които не се замислят за дългосрочните последици от употребата им. Поради съдържанието на огромни количества рафинирана захар (има около 10 кубчета бяла захар в кен кола) или канцерогенни подсладители и други токсични добавки, пиенето на газирани напитки може да доведе до влошаване на здравето. Списъкът с основните рискове от газираните напитки включва рак, сърдечни заболявания, диабет, остеопороза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, епилепсия и тежки емоционални разстройства.

Преработени меса
Резултатите от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) ясно показват, че консумацията на преработени меса повишава риска от развитие на рак. Преработеното месо официално е включено в групата на най-канцерогенните вредни храни. Същата група (група 1) включва също тютюна и азбеста, така че в тази група са вещества и продукти, чиято канцерогенност за хората е ясно научно доказана и добре документирана.
Вижте кои специфични продукти са включени в групата на преработеното месо:

-Колбаси
-Шунка и други подобни, колбаси
-Наденица (всички нейни разновидности)
-Телешко или сушено говеждо месо

Консерви с месо
Всички индустриално обработени месни продукти (месни сосове, месни консерви, пастети и др.) Работната група на IARC заключава недвусмислено, че консумацията на преработено месо причинява рак на дебелото черво.

Популярните зърнени закуски
Въпреки факта, че рекламите в медиите постоянно ни съобщават, че зърнената закуска има благоприятен ефект върху здравето ни, си струва да знаем, че в повечето случаи това е една голяма лъжа! Първо, тези вредни храни обикновено са пълни с огромни количества захар, и второ, те съдържат опасни количества добавени витамини (например витамин А), които лесно могат да бъдат предозирани. Третият неоспорим и добре документиран факт е наличието на опасни нива на токсични и канцерогенни пестициди в повечето от тези продукти! Официалните доклади на Международната агенция за изследване на рака (IARC) показват, че глифозатът може да увеличи риска от рак. За съжаление, като ядем само 60-грама храна с концентрация на глифозат от 160 ppb (части на милиард), ние вече представляваме потенциална заплаха за нашето здраве!

Картофен чипс
Без много да се мислим, много от нас ядат чипс всеки ден! За съжаление те са истинска токсична бомба за тялото ни. Те не само съдържат големи количества натрий и нездравословни трансмазнини, но и канцерогенен акриламид, който се образува в чипса в резултат на тяхната специфична термична обработка! Редовната консумация на картофен чипс увеличава риска от развитие не само на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, но и на нелечими ракови заболявания.

Обезмаслени млечни продукти
Хранителни магазини и супермаркети гъмжат от обезмаслени млечни продукти като чисто мляко, кисело мляко, сирене и напитки с приказни имена. Но знаете ли, че в тези храни мазнините се заменят с ужасяващи количества захар, канцерогенни подсладители или глюкозни и фруктозни сиропи? Не купувате тези продукти, защото ви казват, че са диетични! Не забравяйте, че излишната захар е много по-голям проблем за вашето здраве от естествените мазнини в млечните продукти! Ако не планирате да развивате сериозни заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания, никога повече не посягайте към нискомаслени млечни продукти!

Предварително опаковани сладкарски изделия
Растителните масла като цяло са полезни за хората, но тяхното индустриално втвърдяване ги прави изключително вредни храни за нашето здраве. Учените успяха да докажат, че хидрогенираните растителни масла влияят неблагоприятно на човешката кръвоносна система, главно като повишават концентрацията на лошия холестерол в кръвта (LDL) и в същото време намаляват нивото на полезния холестерол (HDL). Освен това трансмазнините значително повишават нивото на опасните триглицериди. Взети заедно, хидрогенираните растителни масла увеличават риска от внезапна сърдечна смърт, както и смърт от исхемична болест на сърцето. Предварително опакованите сладкарски продукти като бисквити, вафли, мъфини и други подобни съдържат огромни количества хидрогенирани растителни масла, които са източник на трансмазнини. Поради тази причина си струва да ги избягвате като огън!

Бял хляб
Редовното хранене с бял хляб е едно от най-лошите неща, които можете да направите за собственото си здраве. Такъв хляб е индустриално лишен от полезните вещества, които се срещат естествено в суровините, и следователно от най-ценните им хранителни стойности и благоприятно въздействие върху нашето тяло на диетичните фибри. Това, което остава, по принцип не се различава много от самото нишесте. Това са чисти калории, без никакви ценни хранителни вещества. Поради индустриалната си обработка, белият хляб може да се класифицира като бързо усвоими захари с висок гликемичен индекс, консумацията на които е свързана с бързо изхвърляне на инсулин в кръвта и с реактивна хипогликемия. Всъщност яденето на бял хляб е по-лошо от яденето на кубчета захар. Той бързо повишава концентрацията на глюкоза в кръвта, като нарушава сериозно работата на панкреаса. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания!

Пържени храни
Пържените продукти трябва да се ядат възможно най-малко. Независимо дали става дума за пържени картофи или пържено месо, всичко, приготвено в нездравословно масло, със сигурност се смятат за вредни храни. В едно проучване, публикувано в списанието Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, учените успяха да покажат, че като ядете пържени храни повече от четири пъти седмично, значително увеличавате риска от затлъстяване и здравословни усложнения. По-важното е, че ако ядете шест пържени ястия седмично, увеличавате риска от инсулт с 41%.

Сладки неща
Учените отдавна успяха да докажат, че захарта действа на мозъка ни буквално като лекарство. Доказано е, че предизвиква силно пристрастяване, защото повече от кокаина стимулира така наречения механизъм за възнаграждение в човешкия мозък! Страничните ефекти от пристрастяването към захарта са подобни на тези при наркозависимите. Най-често забелязваните са опасни промени в настроението, силно главоболие, депресия, хронична умора и разбира се, постепенно разрушаване на целия организъм.

Топено сирене
Продукт, който също се предлага в големи количества по магазините и по вкус и състав би трябвало да наподобява обикновеното сирене. За съжаление няма нищо общо с обикновеното истинско сирене. Топените сирена се приготвят от съставки за пълнеж, така че да изглеждат и да имат вкус на сирене. Важно е да запомните, колкото повече запълващи съставки са на етикета, толкова по-лошо е за вашето здраве. Всички те се смятат за вредни храни. Струва си да изключите топеното сирене от диетата и да го замените с истинско натурално сирене, напр. козе сирене, но не забравяйте за правилната консумация на наситени мастни киселини.
28.05.2023, 11:44 часа
5086 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha