Лято на самотек: Масово завръщане на чужденците няма, българите отиват другаде

Лято на самотек: Масово завръщане на чужденците няма, българите отиват другаде Лятото на 2023 г. няма да е първото нормално след пандемията за туристическия бранш. Поне така излиза от наблюденията на туроператорите, макар някои от тях да отчитат добри записвания. Съвсем оптимистично обаче звучат прогнозите на ресорното министерство, което очаква ръст в броя на туристите с 5%.
След спада на определящия за България германски пазар през миналото лято и сега не се очаква завръщане към доброто старо време по брой туристи. Туроператорите масово се оплакват от липсата на адекватна реклама от страна на държавата "независимо кой е министър". В това време конкурентите на България завладяват все повече дялове от туристическия поток.
В същото време българите са готови да пътуват навсякъде, а тези, които имат средства, рядко остават само с по една лятна ваканция. Инфлацията не се явява пречка пред плановете им, а все по-важно за тях е качеството - такава картина рисуват туроператорите.

Атрактивността на България е силно преувеличена
Не от един и два туроператора посочват, че дори за българите вече качеството на местния туристически продукт в масовия случай не е добро, което е също важна причина да не може да се очаква кой знае колко добро лято. Грошев казва, че не вижда какво аргументира позитивните прогнози на ресорното министерство или на телевизионни събеседници, които обичайно дават положителни прогнози. В четвъртък настоящият министър Илин Димитров обяви, че екипът му е подсигурил добър летен сезон. Базира оптимизма си и на данните от зимата, за кога министерството обяви близо четврът повече турсити спрямо 2019 г.
"Пазарът се движи средно около 20-25% нагоре спрямо миналата година. Но спрямо 2019 г., в зависимост от пазарите, разликите са много големи", посочва Грошев. Според него са абсурдни твърденията, че това лято може да се достигнат обемите от 2019 г. "На отделни пазари - може би, но като цяло е абсолютно невъзможно".
Посочва, че "народняшкото говорене", в каквото понятие той включва и теориите, че германците ще дойдат само защото България е популярна там за туризъм, няма да помогне. Към това допълва и сигналите, които България праща на по-развиjата част от Европа - че не иска да приема еврото, че няма да бъде приета в Шенген.
Венцислав Танчев от "Сънтурс" също смята, че това ще е поредният недобър сезон, в който Министерството на туризма отчита успехи.

Къде отиват българите
Инфлацията не спира българите да планират пътувания и почивки през лятото като тези, които могат да си го позволят не остават само с една ваканция. Те обаче все повече държат на качеството. Това показват наблюденията на туроператори.
По традиция предпочитани са почивки в Гърция и Турция, но заради вдигането на цените в последната, като алтернатива някои избират Тунис. През последните месеци всяка седмица имаше по 10 чартъра за Египет, сега това се пренесе за пътуванията към Турция и почти всичко е заето до края на лятото, казва Румяна Любенова от "Уелкъм травел".
Повишението на цените в Турция започна от миналото лято, но за това то вече е драстично, разказва Весела Гюрова, офис мениджър на "Анатравел" в София. Казва, че в зависимост от курорта и особено хотела повишението спрямо миналото лято може да бъде в рамките на 30-50 на сто. Въпреки това има клиенти, които предпочитат тази дестинация и са готови да платят повишението. Дава пример с почивка в един и същ хотел за един и същи период, която тази година е с 1000 лв. повече за настаняване на семейство с дете.
Оценката й е, че остава интересът към ваканция в хотел до плажа и предлагащ олинклузив - както заради удобството на този формат за семействата с деца, така и заради факта, че такъв пакет винаги е "с една идея" по-евтин. Заради отстъпките при записване в периода ноември-февруари много хора се възползват от това, казват и двете.
Когато става дума за почивка в България обаче българите не предпочитат ранните записвания. Любенова обяснява това отчасти с факта, че с наближаването на лятото хотелите излизат с по-добри оферти от тези, които са дали за ранни записвания заради опасността да не се запълнят.
Смята, че спасението за тях са чуждестранните туристи докато българите имат все по-големи резерви към хигиената, качеството на обслужване и разнообразието от услуги, които получават там. Единствено с постоянен интерес остават спа и планинските хотели.
Иван Грошев също подчертава, че качеството на услугите особено в съотношение с цените в България не е добро и дава пример за продължаващи строителни и други дейности в средата на май, които би трябвало да са приключили месец по-рано. И с храна в някои заведения, които ценово са като в Италия, а качеството е ниско. Според него бизнесът поставя погрешно логиката на действие - очаква високоплатежна клиентела, срещу което се наема да подобри качеството, вместо обратното.
Другата традиционна лятна дестинация за българите - Гърция, не предлага такива драматични разлики в цените за ранни и по-късни записвания като Турция, но пък базите са по-малки и по-бързо се запълват. Туроператорите казват, че за почивките в северната й част обичайно туристите сами се организират, макар все повече да избират техните услуги за резервация на хотел, заради получаваните по-добри цени в сравнение с онлайн резервациите.
За посещения по-отдалечените южни части често се предпочитат услугите на туроператорите. За разлика от миналото лято обаче броят на директните полети до тези места не е толкова голям, остават тези до Корфу, Родос и Крит.
Онлайн платформата за резервации esky отчита за лятото най-голям интерес към пътуванията в Италия при нарастващ интерес, какъвто е и случаят с Гърция и Турция.
29.05.2023, 11:35 часа
638 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha