Бизнесът вече в директна връзка с НАП

Бизнесът вече в директна връзка с НАП Националната агенция за приходите (НАП) пуска нова електронна услуга, която дава възможност на бизнеса да обменя информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това съобщават от НАП.
Това става чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“ между софтуерите на бизнеса и НАП, обясняват от приходната агенция. Потребителите трябва да заявят получаването му чрез новата услуга „Заявление за ползване/прекратяване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП чрез приложно-програмни интерфейси (API)“, която е достъпна с квалифициран електронен подпис (КЕП), посочват от НАП.
След като получи софтуерния ключ, потребителят трябва да го интегрира в софтуера, който използва, за да може да се свърже със системите на приходната агенция.  
В момента от новата услуга могат да се възползват само хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта. От НАП съобщават, че предстои поетапно разширяване на обхвата на услугите, до които ще се осигури пряк достъп между системите на НАП и бизнеса, като подаването на данъчни и осигурителни декларации. 
29.05.2023, 15:17 часа
432 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha