Дан Шомон: България и Румъния заедно да въведат еврото

Дан Шомон: България и Румъния заедно да въведат еврото "България и Румъния могат заедно да влязат в еврозоната", заяви Дан Шомон - бизнес консултант и политически експерт, ръководил кампанията на президента Барак Обама, по време на форум “Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства”, организиран от Съюза за стопанска инициатива.
"България и Румъния трябва да назначат едно лице, което да отговаря за влизането в еврозоната, влизането в Шенген и за облекчаване на визовия режим със САЩ и двете страни да работят съвместно за всичко това", каза още Дан Шомон.
Той обясни, че бизнесът в САЩ няма много опит да работи с българския лев и румънската лея и се притеснява да прави инвестиции в страни с непозната валута. Затова износът на България са САЩ е много по-малък отколкото износът на страните от еврозоната.
"Вече е изготвен изцяло нов закон за БНБ, с който да изпълним всички изисквания за влизане в еврозоната", каза подуправителят на БНБ Илия Лингорски.
Законът е в процес на консултация с Европейската централна банка и ще влезе в сила от деня на влизането ни в еврозоната.
"Няма съмнение, че България ще влезе в еврозоната при сегашния фиксиран курс от 1,95583 лв. за едно евро", каза още Илия Лингорски. За това има решение на парламента и този курс е записан във всички официални документи, обясни той.
Като част от техническата подготовка за приемане на еврото за национална валута е въвеждането на незабавни банкови преводи. Тези преводи вече се предлагат за 90% от банковите сметки и реално стават за 10 секунди, обясни Илия Лингорски.
Подготвя се и специален закон за въвеждане на еврото. През първия един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото ще бъдат в обръщение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство, предвижда проектът. След изтичането на този един месец еврото ще остане единствената валута в страната ни. През първите шест месеца от въвеждане на еврото обмяната на банкноти и монети от левове в евро ще става без такса в банките и “Български пощи” ЕАД, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно. В проекта на закон за въвеждане на еврото ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от левове в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били, ако еврото не е било въведено. Основно контролът върху търговците ще бъде извършван от Комисията за защита на потребителите.
31.05.2023, 09:44 часа
735 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha