ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС изненадващо отделиха следствието от прокуратурата

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС изненадващо отделиха следствието от прокуратурата Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Против гласуваха БСП и ПП-ДБ.
Със законодателните изменения се създават още окръжни следствени служби във всяка област. Следователите към следствените отдели ще се ръководят методически от директора на Националната следствена служба.
Единствено бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков се застъпи за идеята на "Възраждане" следствието да се отдели от прокуратурата. Според него не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими. Той обаче изрази опасения, че, ако тези промени в Закона за съдебната власт, се приемат биха били противоконституционни. 
Радомир Чолаков от ГЕРБ припомни, че парламентарната група на ГЕРБ е внесла искане до Коституционния съд за тълкуване дали в независимостта на органите на съдебната власт влиза и независимостта на следствието. КС обаче не разгледа искането за тълкуване по същество като обяви, че решението е на законодателя дали да разкачи следствието от прокуратурата. "Главният прокурор и шефа на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора", коментира Чолаков от трибуната на НС.
На това опонира депутатът Радостин Василев, който обяви, че гласуването на текстовете за отделянето на следствената служба противоречи на закона, защото те са били отхвърлени на второ четене в парламентарната правна комисия.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че според нея никой не е наясно какво гласуват в момента: "Г-н Борисов гледа настрани. Какво е това? Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа". 
Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също се включи в дискусията. Тя се обърна към колегите си от "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и част от депутатите в "Има такъв народ".  "В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите", каза Йорданова. Тя заяви, че така се дава лош сигнал на българското общество.
02.06.2023, 13:57 часа
1012 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha