Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух

Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух Денят на Свети Дух на 5 юни за пореден път ще събере хора от близо и далеч в Монтана. 
Очакват се гости от Сърбия, Румъния, Северна Македония, Словения, Полша, Италия, Аржентина, Исландия и  Киргизстан. Дипломати ще гостуват на деня на Свети Дух в Монтана. Те са посланикът на Сърбия  Желко Йович и посланикът на Аржентина  Алфредо Нестор Атанасоф.
От днес до 7 юни общината е организирала богата програма от събития. Тя започна тази сутрин с научна конференция „Българският Северозапад: просвета и култура“. Двадесет и един изследователи от различни институти на БАН и от региона – Монтана, Видин, Оряхово, Чипровци, Белоградчик и Георги Дамяново а Монтана представят свои доклади в два основни аспекта – възникването, историята и  дейността на просветни и културни институции в Северозападна България, и  приносът на видни просветители за развитието на културното дело тук. Конференцията е посветена 140-годишнината от основаването на Народно читалище „Разум.
Юбилейна изложба на художника Стефан Кирков е другото стартово събитие на празниците. Творецът е посветил много от платната си на Монтана. Сред картините може да се видят реалистични пейзажи и етюди от миналия век до днешни дни. Те пресъздават емоцията на живописеца от  различни гледки - началото на строежите на най-големия жилищен комплекс в града – „Младост”, езерото Монтанензиум, язовир Огоста, уличните музиканти на Монтана, както и от много други кътчета на страната.
Петъчният ден ще завърши с концерт на „Полет на изкуството” на талантливите певци и танцьори и артисти от обединения детски комплекс „Ние, врабчетата”.
В събота традиционно ще бъде открита алея на изкуствата и занаятите, в която участват майстори от цялата страна. Детско-юношеско състезание по риболов в езерото Монтанензиум ще бъде проведено през деня. 
В неделя ще има шахматен турнир и киноложка изкложба, а вечерта на площад „Жеравица“ е откриването на ХVІ международен фолклорен фестивал - Монтана 2023, с участието на танциори и певци   Боргарфьордур - Исландия, Бишкек – Киргизстан, Любляна – Словения и Ресен - Северна Македония. 
Понеделник - Деня на Свети Дух ще започне с божествена света литургия в храм „Свети Свети Кирил и Методий”, литийно шествие и тържествен водосвет на площад Жеравица. Концерт на участниците в международния фолклорен фестивал. Тържествена сесия на Общинския съвет.
Цялата програма за празника може да видите ТУК.
02.06.2023, 15:54 часа
758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha