Проф. Ива Христова: Кърлежът може да се извади с пинсета до 1-2 часа след ухапването

Проф. Ива Христова: Кърлежът може да се извади с пинсета до 1-2 часа след ухапването Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София. Столичната община (СО) се опитва да почисти тревните площи от паразитите, но проблем създават непрестанните валежи.
Сиана Хлебарска от СО обясни, че по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) тази година пръсканията са започнали по-рано – още в края на март. До средата на април веднъж са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е допълнителна обработка, но проливните дъждове не спират и няма как да се направи, уточни Хлебарска.
Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), потвърди, че при влажно време кърлежите са по-активни. Те изчезват при много студено и много горещо време, уточни епидемиологът.
След ухапване е важно паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, ако се случи 1-2 часа след ухапването. Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ, уточни проф. Христова.  
При децата не се бие ваксина срещу тетанус при ухапване от кърлеж, защото те са имунизирани скоро и имат защита. При възрастните също не се налага ваксинация, ако са реваксинирани на време, в противен случай се слага ваксина, обясни директорът на НЦЗПБ.
Антибиотик пък се препоръчва само ако е сигурно, че кърлежът носи зараза и при сринат имунитет.
03.06.2023, 12:28 часа
542 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha