НС ще гласува кабинета D&G на извънредно заседание утре

НС ще гласува кабинета D&G на извънредно заседание утре Утре в 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, по време на което акад. Николай Денков ще бъде избран за премиер, заедно с предложените от него структура и състав на Министерски съвет.
По време на пленарното заседание, свикано от председателя на НС Росен Желязков, бъдещите ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел могат да представят програмната декларация и основните приоритети на кабинета.
В пленарна зала има две гласувания - за министър-председател и за структура и състав на Министерски съвет. За да бъдат избрани, са нужни поне 121 гласа. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с мнозинство от 132-ма депутати. Към момента "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП са обявили, че ще гласуват "против" този кабинет. Централното оперативно бюро на ДПС пък тепърва ще решава как да гласува. На този фон в петък се проведоха две лидерски срещи между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, на които главно действащо лице бе санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски. След края на първата среща Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да пречи за съставянето на кабинет. Това бе обрат в позицията му, тъй като три дни по-рано той заговори за "фашизъм" и прогнозира протести като тези от 1997 г.
Това ще е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната история на България. Освен това за първи път ще има и премиери на ротация. Заявката на първите две политически сили е кабинетът да работи поне 18 месеца - първите девет с премиер Денков и един вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел, като през вторите те ще се ротират. Към момента не е ясно какъв ресор ще си избере акад. Денков и кое министерство ще поеме. Не е ясно още кой ще поеме МВнР след като Габриел стане премиер.
Очаква се пред парламента да се проведат протести. По-рано днес "Левицата" проведе поредна малобройна акция срещу бъдещия кабинет. По-рано днес лидерът на "Възраждане" агитира във Фейсбук симпатизантите си да излязат пред парламента.
05.06.2023, 13:39 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha