Русия взриви язовира на Каховската ВЕЦ /снимки/

Русия взриви язовира на Каховската ВЕЦ /снимки/ Руските войски взривиха стената на язовира на Каховската ВЕЦ в Херсонска област, съобщи украинското оперативно командване "Юг".
"В момента се уточняват мащабът на разрушенията, скоростта и обемът на водата, както и вероятните райони на наводнения. Всички служби работят", се казва в изявление на военните. Започна спешна евакуация на жителите на районите, които са застрашени от водата. "След 5 часа нивото на водата след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа ще достигне критично ниво", каза губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин.
Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна във връзка с взрива на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа, съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов.
Владимир Леонтиев, ръководител на окупационната администрация, назначена от руските власти в района на Новокаховка в Херсонска област, първо категорично отрече нещо да се е случило на водноелектрическата централа. "Това е фантасмагория. Всичко е спокойно", каза той. След като руските държавни информационни агенции потвърдиха информацията за разрушенията, а в социалните мрежи бяха публикувани снимки и видеа, той каза, че язовирната стена се е срутила от старост. После отново измени версията си и "уточни", че горната част на Каховската ВЕЦ е разрушена в резултат на обстрел от украинска страна, но самият язовир не е разрушен.
Нивото на водата след разрушаването на станцията се повиши с 2,5 метра надолу по течението, всички служби са на място, съобщи РИА Новости.
Руските военни кореспонденти поддържат версията, че язовирът се е срутил сам.
"По моя информация никой не го е взривявал (няма експлозии, казват хората, артилерията на въоръжените сили на Украйна е изстреляла няколко снаряда по-късно). Всичко това е следствие от предишни щети!!! Язовирът и налягането на водата просто не издържаха. Островите вече започват да се наводняват, населението се евакуира", пише руският пропагандист Юрий Подоляк.
Телеграм каналът Рибар съобщава, че няма достъп до главния корпус на Каховската ВЕЦ. "Хората, които някога са работили в Каховската водноелектрическа централа, твърдят, че засега разрушението не е толкова апокалиптично, колкото изглежда: самият "хребет" все още е непокътнат. На водноелектрическата централа работят ремонтни екипи, които се опитват да спрат пробива", пише той. По-късно уточни, че могат да бъдат залети около 80 населени места. Въпреки това окупационните власти смятат, че няма нужда от евакуация на населението.
В Херсон обаче твърдят, че руската армия умишлено е взривила водноелектрическата централа отвътре. Журналистът от Херсон Константин Риженко пише, че руската армия се е решила на тази стъпка, защото „те откриха нашия плацдарм близо до делтата на Днепър и на островите“.
„По предварителни данни вечерта руснаците са отворили всички шлюзове, за да пуснат вода, за да повишат нивото на водата в Днепър. Очевидно нивото на наводнение, което осигуряваше изтичането на водата, не ги устройваше. Следователно най-вероятно язовирът е бил взривен - някой се е побъркал или е взел такова „брилянтно“ решение, като по този начин е забавил разширяването на нашия плацдарм на островите. Не знам как наистина искаха да го направят, но стана така, че разрушиха почти цялата водноелектрическа централа. За щастие нямаше цунами, водата вървеше равномерно. Това е може би единственото положително нещо в ситуацията“, пише Риженко.
Още през октомври Зеленски предупреди, че Русия е минирала язовира на Каховската ВЕЦ и е готова да наводни десетки градове, за да обвини Украйна. „Русия умишлено създава почва за мащабна катастрофа в южната част на Украйна“, каза той на среща с Европейския съвет, цитиран от световните агенции.
Зеленски каза, че разрушаването на язовира може да наводни огромна територия и да лиши южната част на Украйна от водоснабдяване. Това може също така да застраши Запорожката атомна електроцентрала, която черпи от резервоара в близката Каховка за охлаждане, каза той. 
06.06.2023, 09:21 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha