След дъждовете: Язовир "Огоста" достигна най-високото си ниво от 8 години /снимки/

След дъждовете: Язовир "Огоста" достигна най-високото си ниво от 8 години /снимки/ След проливните дъждове в последните дни нивото на втория по големина у нас язовир „Огоста“ край Монтана достигна най-високото си ниво от 2014 година насам, но още е далеч от критичните стойности. Това съобщи областният управител на Монтана Валери Димитров.
В момента във водохранилището са събрани 363 милиона кубически метра вода, което е 71,74 на сто от максимално възможния обем от 506 милиона кубически метра.
Притокът в язовира е 173,947 кубически метра в секунда, а разходът - 51,551 кубически метра в секунда. До нивото, достигнато през пролетта на 2014 година, има още три метра запас, уточни Димитров.
Всички водно-електрически централи на стената на язовира работят на пълна мощност, тъй като има достатъчно вода за това. Язовирът е изграден като годишен изравнител на валежите.
През пролетта той поема дъждовните води със своя свободен обем, а след това водата се изпуска контролирано в река Огоста, без да се създава опасност от наводнение в долното течение на реката, уточниха от областната управа.
06.06.2023, 13:29 часа
5480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha