Почнаха да разграбват официалните бизнеси на Къро

Почнаха да разграбват официалните бизнеси на Къро Непосредствено след четворното убийство в ЮАР, при коетобеше разстрелян издирваният от Интерпол Красимир Каменов-Къро заедно със съпругата му Гергана, видимо вече започва преразпределение в легалния му бизнес в България, съобщи "Капитал".
Справка в Търговския регистър показва активност при поне няколко от свързваните или пряко контролираните от Каменов дружества, като някои от тях започват още от 26 май - ден след атентата.
Три компании, които досега се водеха формално собственост на подставени лица, са продадени срещу символични суми на Румен Драганов Илиев. Той е дългогодишен управител на една от официалните компании на Къро, "Камекс КА", но сега, изглежда, е минал към противниковия лагер. Източници, запознати с бизнес делата на Каменов, обрисуват като такъв Размиг Чакърян-Ами - някогашното доверено лице на Каменов, който обаче постепенно овладява части от бизнеса и по-специално дейностите по ГКПП Капитан Андреево. Като второ лице се сочи и бившата съпруга на разстреляния - Светлана Каменова.
На 1 юни същият Румен Илиев е заявен за вписване и като изпълнен директор на "Слатина-Къра" - компанията, притежаваща зеленчуковата борса в "Слатина", а Красимир и Гергана Каменови са освободени от борда.

Три сделки
Първите промени са инициирани още на следващия ден след убийството. На 26 май с идентични договори, сключени при един и същ нотариус и заявени от един и същ адвокат, Румен Илиев купува три компании за символични суми. Това са "Омега 69" (продадена за 1000 лв.), "Булрат" (също 1000 лв.) и "Файтинг академи" (10 лв.).
От тях най-известна е първата, чието име нашумя покрай побоя на журналисти от bTV през 2017 г. от нейни служители на магистрала "Тракия". По-рано през 2012 г. пък фирмата за кратко се озова като стопанин на паркинга на новопостроената "Арена Армеец", избран от "Национална спортна база" към спортното министерство. Тя се занимава и с охраната на зеленчуковата борса в "Слатина".
"Булрат" също от години е наемател на различни паркинги в София, включително на пет обекта от общинската ЦГМ, както и други обекти като паркинга пред "Пирогов".
И "Омега 69", и "Булрат" са създадени в началото на века, като първоначално съдружник в тях е била тогавашната съпруга на Къро Светлана Каменова. И двете имат лицензи за частна охранителна дейност от ГД "Национална полиция". По данни от АПИС първата има 27 служители, а втората - 18. Годишните приходи на "Омега 69" в последните години варират в диапазона 500 - 800 хил. лв., а тези на "Булрат" са около 400 хил. лв.
Последното дружество в пакета - "Файтинг академи", е по-скоро регистрирано - през 2020 г., и стои зад спортната зала и отбора по бойни изкуства, ситуирани в зеленчуковата борса.

Бойни другари
И в трите дружества през годините има доста промени на формалните собственици и управители, като често видимо става въпрос за младежи и треньори по бокс, кикбокс, ММА или други бойни изкуства там.
Допреди 26 май собственик на "Омега 69" и "Файтинг академи" се води Александър Младенов, който е председател на регистрирания на адреса на борсата боксов клуб "София". А "Булрат" е било притежание на Марио Христов, който е в управата на същия клуб. Любопитно е също, че буквално две седмици преди фаталните за Каменов събития е основан и нов боксов клуб - "Бахчеванов", в чиято управа влизат и продавачът Александър Младенов, и купувачът Румен Илиев.

И борсов преврат
След прехвърлянията при формално непритежавани от Каменов компании бързо започват действия по овладяване и на официалните му бизнеси. Засега това е видимо при "Слатина-Къра", където на общо събрание на 1 юни Красимир Каменов е освободен от борда. Същото се случва и с двете изпълнителни директорки - съпругата му Гергана Каменова и Гергана Първанова. Последната е била назначена в края на март на мястото на Филип Стоянов - друг някогашен доверен мениджър на Каменов, който се обръща срещу него и става свидетел на прокуратурата.
Като нов изпълнителен директор е вписан същият Румен Илиев, купил другите три фирми. Освен него като председател на съвета на директорите влиза Тома Партанаков, който пък също е в управата на познатия ни вече боксов клуб "София", както и адвокат Борислава Стоилова. Този "преврат" в зеленчуковата борса с над 2 млн. лв. годишен оборот става възможен, тъй като тя се води 90% собственост на другата ключoва компания на Каменов, "Ауто мобайл", в която изпълнителен директор е Филип Стоянов. Там също в последните месеци са правени опити той да бъде сменен, но те са блокирани в съда и сега Стоянов подписва промените като представител на дружеството. Вписванията са били атакувани от Светлана Каменова, която има дял в "Ауто мобайл".
Останалите 10% в "Слатина-Къра" са притежание на "Рашев и партньори" - компания на адвокат Виктор Рашев. Той от години обслужва фирмените дела както на Красимир Каменов-Къро, така и на някогашния му съратник Христофорос Аманатидис-Таки. Двамата са били част от ударните бригади на ВИС-2 в ранните години на прехода, но в един момент отношенията им се развалят и разделят бизнесите си. На изненадващото общо събрание на "Слатина-Къра" решенията са взети единодушно, така че явно представителят на "Рашев и партньори" е гласувал заедно с новите владетели на компанията, още повече че заявлението е подадено лично от адв. Виктор Рашев. Самият той от години също е член на борда на дружеството като запазва позицията си.
06.06.2023, 16:29 часа
1996 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha