Мощно слънчево изригване днес, ето как да се предпазите

Мощно слънчево изригване днес, ето как да се предпазите Около обяд на 7-ми юни в 14:45 мин българско време, астрономи от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали ново изригване на Слънцето от клас М4.7 (R1), като причината за изригването е слънчевото петно – AR3327.
Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните.
Изригването беше  придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900km/s.Почти 8-9 минути след изригването радиацията от изригването йонизира горната част на земната атмосфера, причинявайки късовълново радиозатъмнение над Африка и Европа.
Основният поток не е насочен към Земята, но към този момент се извършват допълнителни изчисления и точната прогноза все още не е налична. 
Обикновено смущенията, породени от слънчевите изригвания, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Те могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.
Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.
Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.
Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.
07.06.2023, 16:45 часа
676 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha