Германия разследва Полша за взривяването на „Северен поток“

Германия разследва Полша за взривяването на „Северен поток“ Германските следователи проучват доказателства, че диверсантите, взривили „Северен поток“, са използвали Полша като оперативна база, съобщи The Wall Street Journal.
Експерти разследват причината, поради която яхтата Andromeda (бел. кораб, както предполага разследването, е бил използван за организиране на експлозии), е навлязъл в полски води. Други доказателства сочат, че „Полша е логистичният и финансов център“ за саботажната атака на подводницата миналия септември.
"Мога да ви уверя, че нито една полска държавна институция не е замесена в това. Не мога да изключа обаче, че в инцидента е замесена полска или друга компания", цитира изданието думите на представител на полската национална сигурност.
Германски официални лица са заявили, че няма доказателства за участието на полското правителство в саботаж на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Представителят на Генералната прокуратура на Германия отказа да коментира информацията на WSJ, че диверсантите, взривили "Северен поток", са използвали Полша като оперативна база. В същото време "други германски служители, запознати с разследването, заявиха, че нямат доказателства за участието на полското правителство" в саботажа.
WSJ съобщава, че германските следователи са открили следи от експлозиви, ДНК и пръстови отпечатъци върху яхтата Andromeda.
По време на разследването експерти са получили достъп до яхтата, която пътниците, според вестника, са върнали неизмита. Властите разследват дали намереното от тях ДНК принадлежи на украински войник, който те идентифицираха по-рано.
10.06.2023, 12:28 часа
496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha