Събират пари за ремонт на вековната църква в Кунино

Събират пари за ремонт на вековната църква в Кунино Дарителска кампания набира средства за ремонт на вековната църква "Св. Николай" във врачанското село Кунино. Инициативата е на Сдружение "Православен Храм Свети Николай - Кунино".
Църквата функционира и до днес, въпреки че се е наложило да бъде възстановена в началото на 17-и век върху основата на разрушената при османското нашествие стара църква.
"За да продължи вековната си история, на храма е необходимо да бъде извършен ремонт на покрива", коментира Рачо Кисьов, управител на сдружението.
Въпреки че е от Сопот, като дългогодишен председател на обществения съвет на местното каменоделно училище в Кунино, Рачо Кисьов е свидетел на състоянието на църквата и решава заедно със съмишленици, че трябва вдъхнат живот на стария православен храм.
"Решихме да се погрижим за църквата. Когато сме ходили и сме искали да я посещаваме, ни отваряше библиотекарката. Нямаше свещи, нямаше свещеник, паяжини, трева да кръста. Решихме да съживим храма, сдружението е създадено специално с тази цел. Аз съм от Сопот. В Кунино ходим заради каменоделното училище, там бях председател на обществения съвет 6 години. Външните размери на църквата са 11 на 7 метра, а вътре е 5 на 4 метра. Зидовете ѝ са по 1.3 м. Това е стара църква, отгоре е с каменни плочи, които таят и тя не може да се изографиса вътре.
Тази пролет реставрирахме иконата на Богородица. Трябват много ремонти, но най-важното е да се тръгне от покрива, защото той таи и през зимата е влажна отвътре. Климатизирахме я миналата есен, за да може да се поддържа една температура 18-20 градуса, сложихме СОТ, осветихме двора, поддържа се тревната настилка, направихме помещение, където да се правят курбаните. Във времето успяхме да привлечем и свещеник, свещеник в Кунино не е имало от 9 септември. Отец Цветан вече живее в Кунино и в църквата се правят кръщенета, сватби. Въобще храмът започна да работи", разказва той.
"Изработен е технически проект, който предвижда демонтаж на каменните плочи, полагане на хидроизолация, направа на метална конструкция и обратен монтаж на съществуващите каменни плочи (тикли)", допълва Рачо Кисьов.
"Количествено-стойностната сметка е около 50 000 лв. За дарителската кампания разчитаме на хора, които вярват в Бога и които държат нашата християнска вяра да я има все още. Ще благодарим индивидуално на дарителите, ако имаме обратна връзка с тях. Следва да се съберат някакви средства, да се направи процедура, да се избере изпълнител и ако успеем в август и септември, това са месеците, които няма много валежи, да ремонтираме покрива. Имаме планове за пълно възстановяване", категоричен е мъжът.

Дарения се приемат на следната банкова сметка:
IBAN: BG93UNCR70001524764482
BIC: UNCRBGSF
Банка: “УниКредит Булбанк“ АД
Титуляр: Сдружение „Православен храм Свети Николай – Кунино“, ЕИК 206820110
30.06.2023, 09:27 часа
251 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha