Араби напират да вземат Yettel

Араби напират да вземат Yettel По-малко от година и половина след ребрандирането си, Yettel може скоро да се окаже с нов голям инвеститор. Чешката инвестиционна група PPF преговаря с компания от Обединените арабски емирства за продажбата на дял в телеком бизнеса си в България, Сърбия и Унгария.
Информацията беше потвърдена и от Прага, и от Абу Даби, уточнява money.bg.
От няколко седмици PPF и Etisalat преговарят за продажба на контролен дял от минимум 25%, като целта е при постигане на договорка сделката да стане факт до края на лятото, пише „Капитал“. Според изданието очакването е PPF да запазят дял.
По-късно и двете страни частично потвърдиха тази информация с на практика идентични позиции - пред "Ройтерс" (PPF) и на сайта на Фондовата борса на Абу Даби (Etisalat): "Etisalat и PPF Group са на ранен етап на обсъждане на потенциално партньорство за проучване на взаимно изгодни възможности за стратегическо сътрудничество в Централна и Югоизточна Европа с изключение на Чехия".
За българския телеком това ще е поредна смяна на собствеността.
Първоначално основан от гръцката OTE като втори български GSM оператор през 2001 г., той стана част от норвежката Telenor през 2013 г. През 2018 г. компанията беше продадена на PPF заедно с телекомите на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора.
Последният беше продаден още през 2021 г. на унгарската 4iG.
През 2022 г. останалите бяха преименувани на Yettel - въпреки че PPF притежава на „домашните“ си пазари в Чехия и Словакия телекоми под бранда O2. Както стана ясно, точно те не са част от потенциалната сделка с Etisalat и очевидно продължават да са важни за чешката група.
В България Yettel понастоящем е втори по абонати (32,1% от общия брой) и първи по дял от приходите (38%) от мобилни услуги. Компанията използва своята 5G мрежа, за да предоставя и фиксиран интернет, а от пролетта на тази година и телевизия.
Emirates Telecommunications Group Etisalat е създадена през 1976 г. През 1982 г. тя пуска в експлоатация първата мобилна мрежа в Близкия Изток. През 1983 г. правителството на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, а останалите 40% са пуснати на борсата. Etisalat притежават 14,61% от Vodafone Group.
За компанията евентуална сделка с PPF ще е стъпване на европейския пазар - в момента нейните 164 млн. клиенти са предимно в Близкия Изток, Азия и Африка: ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и др.
03.07.2023, 15:45 часа
701 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha