Хасан Адемов: Ако дефицитът е над 3%, ще се свали много по-трудно в следващите бюджети

Хасан Адемов: Ако дефицитът е над 3%, ще се свали много по-трудно в следващите бюджети Ако дефицитът в сегашната план-сметка на държавата е над 3%, в следващите бюджети ще бъде много по-трудно да се свали, защото много от заложените разходи ще станат постоянни. Това заяви бившият социален министър и бивш председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.
"Управляващите държат на 3% дефицит, присъединяване към Еврозоната и Шенген. За да бъдат изпълнени те, трябва да бъдат изпълнени определени параметри. При нас проблемът е, че дефицита, ако е повече от 3% в сегашния бюджет, в следващите бюджети много трудно ще могат да бъдат орязани разходи, които ще станат постоянни. Тенденцията за постоянно увеличаване на дефицита е стряскаща за всеки министър, затова е заложен този параметър. В същото време, ако не се изпълнят всички разходи, може и така да стане, че този дефицит да е по-малък", каза той.
Хасан Адемов прогнозира, че горещото лято на синдикални протести ще прерасне в синдикална есен, защото наближава процедурата по приемане на Бюджет 2024. Според него не трябва да се пренебрегва социалната програма на правителството и ръста на доходите.
"Очакванията на всички са насочени към доходите. Доходите очевидно изостанаха от ръста на инфлацията. В един откровен разговор в бюджетната комисия заедно с Министерство на финансите могат да се намерят механизми. Разходите за издръжка водят до напрежение за разходи в следващи бюджети, но тези въпроси трябва да бъдат решени така или иначе, защото българските работници и служители трябва да живеят достойно и целта е приближаване към европейските средни доходи", каза още той.
15.07.2023, 11:30 часа
266 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha