Фирма иска да строи инсталация за производство на зелен водород край Враца

Фирма иска да строи инсталация за производство на зелен водород край Враца Предложение за инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на зелен водород ще разглеждат на предстоящото си заседание общинските съветници във Враца.
В докладната, внесена от кмета Калин Каменов, се посочва, че инсталацията ще има производствен капацитет от 730 метрични тона водород годишно, а захранването ще е от комбиниран соларен парк, който представлява система от ново поколение.
Тази система произвежда два пъти повече електрическа енергия и спестява два пъти повече вредни емисии при 3-5 пъти по-малко площозаемане в сравнение с обикновените системи.
Една подобна инвестиция би довела до приходи за Община Враца, освен това проектът е изцяло съобразен с екологичните политики на Европейския съюз, а енергията, която ще се произвежда, е 100 % зелена, се посочва още в докладната на кмета.
Тъй като се предвижда инсталацията да се изгради върху имот общинска собственост в землището на село Костелево, общинските съветници ще трябва да решат дали да позволят на фирмата-заявител да направи предпроектни проучвания за присъединяване към електропреносната мрежа и за водовземане или алтернативно водоснабдяване в поземления имот, на които иска да изгради инсталацията.
Заседанието на Общинския съвет е насрочено за 25 юли.
18.07.2023, 19:59 часа
3304 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha