Нинова за бюджета: Няма значение какво се договаря в комисия, решава се в стаичка после

Нинова за бюджета: Няма значение какво се договаря в комисия, решава се в стаичка после Броени минути след старта на дебатите по второто четене на бюджета на НЗОК лидерът на БСП Корнелия Нинова застана на трибуната, за да попита депутатите знаят ли какво точно гласуват. И да предупреди, че отново ще стане каша, тъй като т. нар. "малки бюджети" са свързани с големия, а там все още няма яснота по приходната част.
"Банките бяха пълни, докато се разпределяха порциите на властта, имаше емоции и активност, сега като гледаме най-сериозния закон, те вече са празни. Правете си изводи кой мисли за народа, кой за порциите на властта", започна тя изявлението си.
 "Малките бюджети зависят от големия. В този на НЗОК е предвиден трансфер от националния бюджет към този на НЗОК от 2,561 млрд. Трябва сигурност на големия, за да обсъждаме малките. Сигурни ли сте, че имаме стабилност по големия след вчерашната бюджетна комисия, приключила през нощта?", заяви Нинова. И започна да цитира изявления на финансовия министър Асен Василев, че "всеки може да го кара през просото, стига да се обади на парламентарна група". Министърът на финансите каза, че каквото е станало, е лобизъм. Отрича се от собствения си бюджет и казва, че не го признава за бюджет. В ситуация сме държавният бюджет да е оспорен от министъра на финансите. Няма такова нещо в историята на българския парламентаризъм", ядоса се Нинова.
Тя обяви, че преди малко лидери се събрали в някоя от стаичките на парламента. "Борисов и Христо Иванов обявяват: разбрахме се, ще има бюджет, ще приемем каквото предлага Асен Василев", каза тя. Според нея това е пореден пример за унищожаване на институцията на бюджетната комисия. Няма комисии, пленарна зала, седнали трима и се разбрали, гневна бе соцлидерката.
Нинова подчерта, че приходната част в бюджета е най-важната, а в ресорната комисия се скарали ГЕРБ и ПП-ДБ - не е ясно ще дойдат ли парите от държавните дружества, защото Делян Добрев съди Василев, не е ясно какво става с концесията в Росенец.
"Играете си със съдбите на хората. Разпределяте си постовете, а бюджета, съдбата на всеки от бебе до пенсионер ви е все едно какво ще се случи. Асен Василев в бил онлайн на тази среща. Бюджет онлайн за първи път ще се приема, такъв миш-маш ще е, че ще е за сметка на всеки", завърши обвиненията си председателката на БСП.
В отговор Венеция Ангова от ПП подчерта, че всички предложения са входирани между 1 и 2 четене и са дискутирани в 10-часово заседание на комисията. "Мерките за събираемостта не бяха подкрепени и затова министър Василев каза, че бюджетът трудно ще проработи", заяви тя. Според нея БСП търси по-висок дефицит, за да не продължи интеграцията към еврозната. Ще постигнем разбирателство да реализираме в голяма част мерките за събираемост и бюджета да се случи, оптимист бе тя. 
"7 г. правим алтернативни бюджети на ГЕРБ, та на вас ли няма да ви предадем уроци що е бюджет", реагира Нинова на атаката от Настимир Ананиев от ПП, че сама не знае какво се гласува щом говори за големия бюджет.
"ПП-ДБ трябва да ви стане ясно - няма никакво значение какво сте се разбрали в комисия, защото в стаичката те са се разбрали друго. Съжалявам, че сте в роля на употребени натискачи на копчета. Наистина съжалявам, млади сте, имахте ентусиазъм и желание за промяна, всичко това изчезна", завърши Нинова, обръщайки се към Ангова.
26.07.2023, 13:47 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha